Джокович на шести финал в Австралия (+ снимки)



28-01-2016 13:00 | Станко Димов

Новак Джокович е първият финалист на Откритото първенство на Австралия. Шампионът от миналата година победи с 6:1, 6:2, 3:6, 6:3 Роджър Федерер и заслужи участието си на шести финал в Мелбърн. С изключение на първите два сета, в които швейцарецът сякаш отсъстваше от корта, двамата направиха изключителен двубой, който завърши със заслужен успех на най-добрия тенисист на планетата в момента. Това е общо 19-ти финал в Големия шлем за Новак Джокович. Повече от него имат само Роджър Федерер и Рафаел Надал.

„Играх невероятно в първите два сета. Това е необходимо срещу Роджър. Знаех, че ще бъде агресивен, че ще варира играта си. Излязох на корта с пределна концентрация и знаех какво да правя. Получи се страхотна битка и благодаря на всички, които дойдоха да ни гледат на живо”, каза Джокович в интервюто на корта.

С победата си днес сърбинът вече има положителен баланс в преките двубои с Федерер – 23:22 победи (9:6 в турнирите от Големия шлем). Съперникът на Джокович в неделния финал ще бъде определен от сблъсъка между Анди Мъри и Милош Раонич.

ГАЛЕРИЯ ОТ ДВУБОЯ

Джокович започна вихрено срещата и проби рано-рано, като в първите три гейма загуби общо две точки. Малко по-късно последва втори пробив за преднина 5:1, след което сервирайки сърбинът реализира втория сетбол и откри резултата в мача – 6:1 след едва 22 минути игра. През първата част Федерер успя да спечели едва една точка след изигран втори сервис.

Ранен пробив имаше и във втория сет. Джокович направи брейк на 0 и поведе с 2:1, след което комфортно затвърди. Световният №1 демонстрира убийствено ниво на игра и продължи да ниже гейм след гейм, като поведе с 5:1 и получи два сетбола при сервис на Федерер. Швейцарецът все пак успя да спаси подаването си, но в сета нямаше сили за повече. Така Джокович поведе с 6:1, 6:2 след едва 54 минути игра на „Род Лейвър Арина”. Статистиката пък показа, че 352 изиграни мача в Големия шлем, едва за втори път Федерер печели 3 или по-малко гейма в интервал на 2 сета (Агаси, US Open 2001).

В третия сет за първи път от началото на двубоя Федерер успя да спечели два пъти подред подаването си и сякаш едва тогава влезе в мача. В шестия гейм на сета, след час и 17 минути игра, Федерер стигна до първите си точки за пробив. След изключителна битка и на двамата и грешка от бекхенд на Джокович, световният №3 най-сетне успя да пробие и да поведе с 4:2, след което затвърди за 5:2. Брейкът се оказа достатъчен на швейцареца да вземе сета с 6:3 и да се върне в мача.

Играта бе изключително равностойна и на много високо ниво и в четвъртия сет, който започна с около 10 минутно забавяне, заради спускане на покрива. Джокович обаче успя да нанесе ключов пробив за 5:3, след което затвори сета и мача, подпечатвайки мястото си на финала в неделя.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини