Ден IV: Обрати в 5 сета и кралско присъствие (ОБЗОР)



21-01-2010 19:40 | Станко Димов

Днешната програма на Откритото първенство на Австралия ще се запомни като денят на обратите при мъжете. Изключително волеви победи постигнаха Маркос Багдатис, който обърна от 0:2 до 3:2 Давид Ферер, същото стори Алберт Монтанес, както и Хуан Монако, чиято жертва бе Микаел Лодра. Томи Хаас също имаше нужда от максимален брой сетове, за да пречупи Янко Типсаревич. Подобно нещо стори и Николас Алмагро, като това му се случи за втори пореден мач в турнира.
От своя страна фаворитите бяха безкомпромисни. Федерер показа най-доброто от себе си срещу Виктор Ханеску за час и половина гастрол пред принц Уилям. Ноле Джокович загуби сет, но след това бе убедителен с Марко Чиудинели от Швейцария. Цонга, Хюит, Вердаско и Давиденко също бяха на безгрешно ниво.
При жените скуката продължи. Единствено интересът на зрителите (основно мъжете) бе предизвикан от сблъсъка на красотата между Ана Иванович и Хисела Дулко. Аржентинката показа по-стабилни нерви и спечели в крайна сметка. Азаренка, Вожняцки и сестрити Уилямс също записаха победи.
Единствената представителка на България Цвети Пиронкова обаче се предаде пред Шахар Пеер с 0:2 сета.


МЪЖЕТЕ: 
MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 21:  Marcos Baghdatis of Cyprus celebrates after winning his second round match against David Ferrer of Spain during day four of the 2010 Australian Open at Melbourne Park on January 21, 2010 in Melbourne, Australia.



Marcos Baghdatis of Cyprus reacts after beating David Ferrer of Spain to win their Men's singles match at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Thursday, Jan. 21, 2010.

 

Шоуто на "Род Лейвър Арина" за деня започна с може би най-добрия мач от програмата - Багдатис срещу Ферер. Очакванията за интригуващ мач бяха на път да се сгромолясат, тъй като Багдатис бе неузнаваемо плах и без бой загуби първите два сета. Дали заради култовата си агитка по трибуните или по някаква  друга причина, кипърецът се вдигна и направи сензационен обрат. Той взе първия си сет в тайбрек и след това даде 4 гейма на Ферер за другите 2 сета. При 5:1 за него Багдатис реши, че не може просто "рутинно да завърши мача" и спретна малка пиеса на зрителите. Той се строполи на корта и сякаш изпитваше нечовешки болки, но след мача се оказа, че проблемът бил с... ноктите му. Както едвам креташе той заби няколко страхотни удари като за изпроводяк. Това бе втора победа в пет сета на Багдатис, като първата също бе в Мелбърн - срещу Давид Налбандян в полуфиналите преди няколко сезона.

Германският ас Томи Хаас отново показа, че е голям играч, предимно за турнирите от Шлема. Плейбоят от Флорида имаше проблеми с Янко Типсаревич, но все пак напълно заслужено го сломи след 6:3 в решителната част.

Доста лек успех постигна Жо-Вилфред Цонга над Тейлър Дент с 3:0. Французинът засега остава далеч от вниманието на медиите и експертите, но винаги е готов да поднесе сензация, особено на Australian Open, където вече достига до финал през 2008 г.

Изненадващо или не, Новак Джокович загуби първи сет в турнира. Взе му го близкият приятел от детството на Федерер Марко Чиудинели, който и преди бе загатвал, че има оръжия да се противопоставя на най-добрите. Все пак Ноле спечели убедително с 3:6, 6:1, 6:1, 6:3.

Много лесна победа взе Фернандо Вердаско, който имаше за противник 209-ия в света Иван Сергеев от Украйна. Испанецът му даде само 5 гейма и като цяло потвърди добрата си форма от началото на сезона. Евентуално на полуфинал Нандо може да има тежка задача срещу Роджър Федерер.

Световният номер 1 пък най-после изглежда като човек, който е близо до оптималната си форма. Швейцарският маестро изнесе представление достойно за кралски особи, каквито не липсваха по трибуните - в случая Прин Уилям, който дори се срещна с Роджър след края на мача, за да го поздрави. Това бе и може би най-краткия мач в турнира до момента - малко над час и половина. Опонентът на Федерер Виктор Ханеску нито за минута не бе равностоен и трябва да е доволен и на 7-е гейма, които съумя да спечели.


ЖЕНИТЕ:

Новината на деня, макар да не бе толкова неочаквана, е свързана с Ана Иванович. Тоталното пропадане на сръбкинята вече е извън всякакво съмнения. Агонията на Ана изглежда напълно непоправима и дори атрактивното й гадже - голфърът Адъм Скот не може да я вдъхнови достатъчно, за да си върне старата форма. Сръбкинята се предаде с 1:2 сета срещу доста по-посредствената като качества, но не и като визия, Хисела Дулко. Аржентинката демонстрира обичайната си стабилна игра без да блести особено, но това и бе напълно достатъчно, за да се поздрави с успех.

Двете най-талантливи тенисистки в момента - Вика Азаренка и Каролине Вожняцки също впечатлиха. Двете дадоха точно по 4 гейма на своите съпернички - съответно Стефания Фьогеле и     Юлия Гьоргес. Така двете изглежда отново са готови да пробват да пробият крепостта на сестрите Уилямс и белгийките Енен и Клайстерс, които са фаворити за местата в мачовете от последната фаза на надпреварата.

Сестрите Уилямс също не загубиха сет. По-убедителна беше Серина Уилямс, която въпреки че е овързана с бинтове като мумия, продължава с убедителните си игри. Тихомълком напред продължава и сестра й Винъс, която надви никак не лошата австрийка Зибиле Бамер.

Лошата новина за всички българи дойде от корт номер 21, където бяха запратени Цветана Пиронкова и Шахар Пеер. Българката не успя да покаже своята игра, имаше проблеми със сервиса си и за съжаление отстъпи след 1:6, 4:6 от намиращата се в отлична форма израелска тенисистка.



Резултатите от Australian Open - IV ден

 

Програмата за петия ден на Australian Open

 

Статистика от мачовете във втори кръг!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини