Пол Анакон възхитен от Федерер, чертае му бляскави години



19-11-2010 15:40 | Николай Драгиев

Не беше отдавна, когато Роджър Федерер нямаше свой официален треньор. Сега обаче той има цели двама: Северин Люти и Пол Анакон, който бе треньор на легендарния Пийт Сампрас.

Федерер, Люти и Анакон формират своеобразно трио, което работи заедно от юли тази година. А резултатите от тогава насам са обещаващи. Федерер спечели три от последните седем турнира, на които участва, игра и два финала.

"В началото бе трудно всички да се чувстваме комфортно в тази ситуация. Сега обаче нещата си идват на мястото," признава Федерер.

Самият Пол Анакон не обича публичността и рядко си позволява да говори за новия си работодател. "Лека-полека започнахме да се опознаваме. Бях очарован от неговото позитивно и енергично поведение, той е зареден с много оптимизъм и е отворен към нови неща," споделя Анакон.

"Почувствах се все едно говоря с 22-23 годишен играч. Той обича живота. Той обича тенис мачовете. Обича да пътува. Най-важното - той е здрав физически и го чакат още доста години. Ако направя сравнение с Пийт на същата възраст, то Сампрас бе доста по-уморен - повече емоционално, отколкото физически," разкрива Анакон.

Интересното е, че Анакон наследява Тим Гъликсън като наставник на Сампрас. Гъликсън страда от тумор в мозъка и това налага да прекрати отношенията си с 14-кратния шампион на турнири в Шлема. Това не се отразява на Сампрас, който с Анакон не спира да печели 8 турнира от Шлема преди да се откаже през 2002 г.

"Пийт бе напълно съсипан в последните години от своята кариера. Той направи едно последно върховно усилие и спечели US Open през 2002 г. Роджър дори не е близо до това състояние," смята Пол.

фото: AP

 

Самият Федерер признава, че работата му с Анакон и Люти не преминава делово, а по-скоро в приятелска атмосфера. "Ние не се събираме да обсъждаме по график, все едно сме в бизнес училище. По-скоро всичко се случва много по-естествено, в различни ситуации."

Все пак за всички е ясна причината, Федерер да се спре точно на Анакон - той със сигурност ще търси допълнително съкращаване на точките, излизане на мрежата, пред това да стои на основната линия. "Колкото повече остаряваш, толкова повече трябва да съкращаваш точките, тъй като младоците удрят по-здраво от теб. Да имаш бекхенд с една ръка обаче е голяма слабост в днешно време," коментира легендата Мартина Навратилова, която се задържа в спорта почти до 50-годишна възраст.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини