US Open 2010: 25 претенденти



28-08-2010 02:55 | Николай Драгиев

Us Open e все по-близо. Интригата както винаги е повече от голяма и всички със затаен дъх очакваме битките в Ню Йорк.

 

Какво обаче може да очакваме или по-точно от кого. Основните претенденти са шепа хора, но въпреки това има и други тенисисти, които могат да допринесат за класата на турнира.

 

Ето и кои са 25-те най-интересни лица в мъжката схема:

 

25. Олександър Долгополов - Долгополов определено показва страхотно израстване в последните месеци. Той прогресира от 131-о място в света до 43-а позиция. Неговият причудлив стил на игра определено не се нрави на повечето му опоненти. 21-годишният украинец започва срещу Давид Ферер в първи кръг и със сигурност има сили за успех. Все пак трябва да се отбележи, че двамата играха наскоро в Синсинати и успехът в три сета бе за испанеца.

 

24. Джон Иснър - Ако няма физически проблеми, Иснър със сигурност би бил и сред 10-те най-големи фаворита в надпреварата. През миналата година достигна четвърти кръг и загатна за своя потенциал. В момента той е номер 18 в света и изтегленият жребий му даваш шанс за добри резултати и тази година. Проблеми с глезена обаче може да спрат Джон от игра на високо ниво.

 

23. Ришар Гаске - Гаске продължава да играе на приливи и отливи. Във втори кръг в Ню Йорк той може да срещне Николай Давиденко, което би било добро зрелище. При победа французинът ще може да напредне значително в турнира. През сезона той има 26 победи и 16 загуби, което го изведе до 37-о място към момента.

 

22. Тиемо Де Бакер - Подобна е ситуацията и с Де Бакер. Той ще има тежки съперници в началото в лицето на Фернандо Гонзалес и евентуално Робин Сьодерлинг. Де Бакер записа 24 победи и 17 загуби през сезона и като цяло показва напредък в играта си.

 

21. Фернандо Вердаско - Вердаско бе сред фаворитите на "Ролан Гарос", но оттогава нещата доста се промениха. Той не разчете добре силите си и изигра един куп мачове на клей, което повлия негативно на формата му. Той се представя много слабо в US Open Сериите. Стигна четвъртфинал във Вашингтон, после загуби във втори кръг в Торонто, а след това и в Синсинати стегна рано-рано багажа. В трети кръг на US Open пък го чака тежък мач с Давид Налбандян.

 

20. Жулиен Бенето - Бенето показа класа в Синсинати и защо да не очакваме от него още повече в Ню Йорк. Той бе само на точка от победа срещу Рафаел Надал, което е доказателство за възможностите му. Бенето започва срещу непредвидимия Радек Щепанек, а във втори кръг би бил фаворит срещу Томи Робредо.

 

19. Давид Ферер - Испанецът е поставен под номер 10, но въпреки това жребият за него е доста тежък. Той стартира срещу Олександър Долгополов, а в трети ще играе с Ернест Гулбис. Ако ги преодолее идва и Давид Налбандян. Ясно е, че Ферер е сила на клей, но не и на твърди кортове. Все пак той е полуфиналист в Ню Йорк от 2007 г., така че не бива да бъде отписван.

 

18. Серхий Стаховски - Макар и по-неизвестен, Стаховски е реална заплаха за доста тенисисти. Той показва сериозно израстване през този сезон. В Синсинати измъчи Родик в три сета, а след това се представи отлично в Ню Хейвън. На всичкото отгоре жребият за Стаховски на US Open е доста добър и ако се представи на ниво може да играе с Надал в четвърти кръг.

 

17. Николас Алмагро - Испанецът е сила на червено, но и тук има какво да покаже. Той не се представи добре досега в турнирите на твърди кортове, но пък затова винаги е стигал трети кръг на US Open. Сега жребият също е с него и вероятно 2 победи няма да са проблем за него. В трети кръг го очаква Сам Куери, а след това евентуално и Анди Мъри.

 

16. Марин Чилич - Формата на хърватина спрямо миналата година е в пъти по-слаба. През 2009 г. той отнесе Анди Мъри на US Open, преди да загуби от бъдещия шампион Хуан Мартин дел Потро. След "Ролан Гарос" Чилич прави доста посредствени игри, но затова пък сега жребият не е лош за него. Той безпроблемно трябва да стигна поне четвърти кръг.

 

15. Михаил Южни - Руснакът загуби рано в Торонто и Синсинати, но въпреки това сезонът за него е доста успешен до момента. Най-опасните за него опоненти в началото биха били Андрей Голубьов, Ксавие Малис и Джон Иснър. Малис и Иснър обаче имат неприятни проблеми с травми, а Голубьов надали ще повтори невероятноти си представяне от Хамбург.

 

14. Ернест Гулбис - Гулбис изглеждаше в прекрасна форма преди "Ролан Гарос", но контузии разрушиха сезона му. В Синсинати той загуби в три сета срещу Мъри и загатна, че се връща към най-добрата си игра. Гулбис почва в Ню Йорк срещу Жереми Шарди, а след това го чака Ферер. Няма да бъде особена изненада, ако видим във втората седмица латвиеца, за първи път ото 2007 г.

 

13. Юрген Мелцер - На 29 г. Мелцер не бе достигал четвърти кръг в Шлема преди тазгодишния "Ролан Гарос". Той е губил 11 пъти в трети кръг! Дали добрата серия подета в Париж няма да продължи за австриеца? Той започва с Дмитрий Турсунов, а по-късно и с Хуан Карлос Фереро.

 

12. Сам Куери - подобно на Мелцер и той е минавал само 2 пъти трети кръг в Шлема. Засега американецът се представя къде по-успешно на по-малките турнири. Така например през лятото той надви Анди Мъри във финала на турнира в Лос Анджелис. На US Open в четвърти кръг отново може да срещне Анди Мъри и да се надява на нов успех срещу шотландеца.

 

11. Николай Давиденко - Руснакът пропусна голяма част от сезона заради проблеми в китката. В Торонто и Синсинати не успя да впечатли, но ако Давиденко навлезе във форма ще стане интересно. Той е в част от схемата с Родик и Джокович. Първият му мач е срещу Майкъл Ръсел.

 

10. Маркос Багдатис - Багдатис определено се представя на ниво в последно време. Загуби финал във Вашингтон от Налбандян, победи Рафа Надал в Синси, а в Ню Хейвън стигна четвъртфинал. Сега обаче го чака тежка битка с Марди Фиш в трети кръг. Победителят от този сблъсък пък очаква Новак Джокович.

 

9. Давид Налбандян - Налбандян направи голямото си завръщане през това лято и успя да си осигури позиция на поставен в схемата. За място на четвъртфиналите Налбандян изглежда може да има проблеми единствено срещу Фернандо Вердаско.

 

8. Марди Фиш - Подобно на Багдатис и Налбандян, Марди Фиш се намира в отлична форма. Той грабна титлите в Нюпорт и Атланта, а в Синси отстъпи на Федерер. За да стигне до "Нещо повече" той има нужда от победа срещу Багдатис в трети кръг.

 

7. Робин Сьодерлинг - Шведът не показа кой знае какво в Торонто и Синсинати, но той разкрива възможностите си основно в турнирите от Шлема за последните 2 години. Два финала на Ролан Гарос, четвъртфинали в Ню Йорк и Лондон са сред постиженията му за периода. Освен това жребият му осигурява сравнително добри възможности за четвъртфинал срещу Федерер. За тази цел той трябва да се справи срещу Марин Чилич или Фернандо Гонзалес.

 

6. Анди Родик - Проблемите от физическо естество повлияха на Родик, който не извлече максимума от любимия сезон на твърди кортове в Америка. Американецът обаче не може да не бъде доволен от жребия, тъй като го прати в една половина с Давиденко и Джокович, които са преодолими. Със сигурност Родик е фаворит поне за четвъртфинал.

 

5. Томаш Бердих - Бердих няма особени успехи в Ню Йорк, но това важеше и за останалите турнири от Шлема, преди настоящия сезон. След полуфинал на "Ролан Гарос" и финал на Уимбълдън чехът е различен играч. Бердих почва с Микаел Лодра, а следващият евентуално труден противник би бил Иснър. При всички положения Бердих има сили за нов подвиг в Шлема.

 

4. Рафаел Надал - Рафа вече спечели два турнира от Шлема и въпреки добрата си форма, отново не изглежда като фаворит на US Open. Испанецът достигна два полуфинала в последните години, но затова пък миналата година отнесе тежко поражение от бъдещия шампион Хуан Мартин дел Потро. Последните резултати на Рафа - полуфинал в Торонто и четвъртфинал в Синси, подсказват че и през тази година надали ще видим нещо повече от Надал на US Open.

 

3. Новак Джокович - Джокович е най-незабелижим и малко коментиран от четиримата основни фаворита. Въпреки това той показва доста солидна игра. В последните си три участия в Ню Йорк той има финал и два полуфинала, така че Ноле е повече от труден за преодоляване. Жребият му поднесе неприятни съперници като Фиш и Багдатис, но той си остава претендент за титлата.

 

2. Анди Мъри - Безспорно двамата основни фаворита за титлата на US Open 2010, са Федерер и Мъри. При това не е задължително това да е в посочения ред. С представянето си на твърди кортове Мъри доказа, че е изключително трудно да бъде победен. Миналата година загуби рано от Марин Чилич, но този път изглежда ще бъде още по-сериозен кандидат за титлата.

 

1. Роджър Федерер - Каквото и да си говорим, цифрите показват: Фед има 41 победи в 42 мача на "Флашинг Медоус". Общо той има само 5 загуби на US Open при 52 победи. При отсъствието на Дел Потро Фед няма как да не бъде определен като фаворит. По своите стандарти сезонът му не е от най-добрите, но титла в Ню Йорк ще затвори устите на критиците. Освен всичко в последния месец Федерер наистина показва добра форма.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини