Цветана Пиронкова на четвъртфинал в Ийстборн



24-06-2015 15:18 | Любомир Тодоров

Най-силната българска тенисистка Цветана Пиронкова се класира за четвъртфинарлите на турнира от категория "Премиер" на трева в Ийстборн, Великобритания. Тя успя да победи традиционно неудобната й Доминика Цибулкова от Словакия с 6:7(4), 6:4, 6:1 след 2 часа и 25 минути игра.

Първата ни ракета за втори път през сезона стига до тази фаза след януари, когато игра полуфинал в Сидни.

Цибулкова започна с пробив за 2:0. Цвети губеше с 0:40, отрази два брейк пойнта, но при третия направи двойна грешка. Това амбицира 27-годишната пловдивчанка и тя тутакси върна пробива при третата възможнаст, а после и изравни за 2:2. Серията на Пиронкова продължи и тя постигна нов пробив след двойна грешка на словачката. След форхенд в аут обаче българката загуби подаването си. Цветана продължи да играе много добре и заслужено стигна до пробив за 5:4. След това сервираше за спечелването на сета. Нервите надделяха и първата ни ракета позволи на Цибулкова да върне брейка на нула. Характерно за женски мач словачката не успя отново да вземе подаването си. Цвети направи четвъти пробив с изумителен ретур по къся диагонал. В 12-ия гейм тя стигна до сетбол, но лековато го пропиля с форхенд в аут, а след това се стигна до тайбрек.

В него Цибулкова водеше с 4:2 при размяната на половините. След това стигна до четири сетбола. Цвети върна два със смела игра, но при третия подари частта на тенисистката от Братислава, като направи четвъртата си двойна грешка. Сетът продължи 66 минути.

Блондинката от Словакия стартира с пробив и следващата част. После Пиронкова имаше цели три шанса да го върне, но не успя. По сценария от първия сет първата ни ракета направи рибрейк за 2:2, а след това поведе с първия си сервис гейм на нула. Цвети достигна до проби за 5:3 и вече сервираше за изравняване на частите. И отново допусна да бъде пробита в този момент. Веднага след това обаче тя стигна на три пъти до сетболи. Първите два пъти Цибулкова устоя в дълги разигравания, но накрая предаде частта след двойна грешка. След час и 56 минути предстоеше решителен трети сет.

В него Пиронкова наруши традицията и започна със сервис гейм на нула, който приключи с третия си ас. Веднага тя накова желязото, докато е нажежено до червено и проби, отново без да загуби точка. Последна затвърждаване за 3:0. Цветана спечели 13 поредни точки, преди отпадналата физически Цибулкова да спечели разигрлаване за 15:40. Българката продължи да доминира и проби пак за 5:1. Вече сервираше за място на четвъртфиналите. Пловдивчанката стигна до мачпойнт и го реализира със седмия си ас.

Тя бе изпратена с овации за третата си поредна победа тук. Цвети записа и втори успех срещу Цибулкова в десетия мач помежду им като и предишния беше на трева - на олимпийския турнир в Лондон през 2012 г.

ЕТО КАК СЕ РАЗВИ ДВУБОЯТ ГЕЙМ ПО ГЕЙМ.

За представянето си в Ийстборн Пиронкова заслужи 100 точки за световната ранглиста, където е №44, както и 16 725 долара от наградния фонд.

Следващата й съперничка ще се определи в двубоя между осмата Каролина Плишкова от Чехия и №9 Агнешка Радванска от Полша.

Българската прима очаква в петък жребия за Уимбълдън, където ще участва за 11-и пореден път и където е достигала до полуфинал през 2010 година и до четвъртфинал следващия сезон.

Любомир Тодоров

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини