Stan The Man с втори финал в Шлема



05-06-2015 18:00 | Станко Димов

Стан Вавринка е първият финалист на „Ролан Гарос” 2015! Швейцарецът се класира за неделния финал, след като пречупи с 3:1 сета местния любимец Жо-Вилфред Цонга, в отделните части 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3), 6:4.

Срещата на централния корт „Филип Шатрие” стартира при обидно малко публика, но след първия сет трибуните на корта постепенно се напълниха. Иначе самият двубой продължи близо 4 часа, а след неговия край Вавринка вдигна победоносно ръце, достигайки за втори път до финал в турнир от Големия шлем (след Australian Open 2014).

Освен това Вавринка записа най-доброто си постижение на „Ролан Гарос”. До този момент швейцарецът бе достигал най-много до четвъртфинал (2013, загуби от Надал). Миналият сезон той изненадващо отпадна на старта (загуби от Гилермо Гарсия-Лопес).

От своя страна Цонга се размина с второ участие на финал в Шлема (след Australian Open 2009). Французинът обаче напуска турнира с гордо вдигната глава, тъй като през последните 2 седмици изигра няколко страхотни двубоя, с които си заслужи уважението на всички. Вторият финалист на „Ролан Гарос” 2015 ще бъде определен от суперсблъсъка между Новак Джокович и Анди Мъри, които излизат на корта след минутки.

Един пробив реши първия сет на двубоя. Осъществи го Стан Вавринка, който се справи с подаването на опонента си в четвъртия гейм и поведе с 3:1. До края на сета на швейцареца само на веднъж му се наложи да брани пробива, но той се справи подаващо и след малко повече от половин час игра резултатът бе открит – 6:3.

Вавринка започна вдъхновено и втория сет, като успя да пробие още в първия гейм и да поведе в резултата. И точно когато се очакваше, че този брейк ще се оказа достатъчен на Stan The Man да вземе и втория сет, Цонга се пробуди. Французинът изправи на крака публиката на „Филип Шатрие”, след като в осмия гейм проби за първи път съперника си изравни резултата – 4:4. В последствие се стигна до тайбрек, където местният любимец набързо поведе с 6:0 точки, след което затвори със 7:1.

В третата част играта вървеше гейм за гейм, като в самия край на сета Цонга получи златен шанс да поведе в резултата. В деветия гейм то се добра до две точки за пробив, които бяха с цената на скрити сетболи. И в двата случая обаче Вавринка каза „не” и съхрани подаването си. В крайна сметка и в този сет се стигна до тайбрек, който вървеше равностойно до 3:3 точки. След това швейцарецът успя да запише супер серия и се наложи със 7:3 точки.

Подобно на втория сет, четвъртият също започна с пробив за Вавринка. При това швейцарецът го направи на 0, а последната точка дойде след двойна грешка на Цонга. В крайна сметка този брейк се оказа напълно достатъчен на Вавринка да затвори сета и мача, с което да се класира за първия си финал на „Ролан Гарос”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини