Григор ли пречи на Шарапова?



03-03-2015 10:00 | Любомир Тодоров

"Какво пречи на Шарапова в големите задачи". Под това заглавие журналистът Георги Ройс публикува във в."Советский спорт" коментарен текст. В него естествено са замесени отношенията между Маша и Григор Димитров. Предлагаме ви цялата статия.

Мария Шарапова стигна до полуфинал, но не излезе за мача срещу Каролин Гарсия. Причината за отказа - чревна инфекция. Сериозността на заболяването не е известна, но е поставена под заплаха така любимата на Маша пролетна част от сезона. Шарапова рядко играе в малки турнири - и това е добър филтър за големите тенисистки.

Миналата година тя почиваше февруари, подобряваше формата си през март, за да спечели от април до юни титлите в Щутгарт, Мадрид и Париж и 3,5 милиона долара от наградни фондове. През 2015 година графикът се счупи. Не издържа и организмът. Вирусът не пусна Маша на полуфинала в Мексико. Без да разглеждаме несериозните варианти за бъдещето, ще се опитаме да разберем защо Шарапова измени на себе си и постави под угроза здравето си.

1. Патриотизъм или сметки?
Американските медии ни убеждават: Шарапова е американка, а не рускиня. Симптомите за това са, че ругае на корта на английски, живее във Флорида и рядко играе за родината си.


Логиката е хилава и се нуждае от паралели. Серина Уилямс е спечелила всичките си мачове за националния отбор. Но Съединените щати не са печелили "Фед къп" от 15 години. Защо? Защото най-добрата им тенисистка пропусна всички решаващи срещи. Вместо Уилямс на финалите играха девойки от третата стотица на света. Но никой не обвинява Серина в неуважение към нейната страна. Защото е много по-престижно, когато тенисистки от твоята родина спечелят "Ролан Гарос", а не зле организираната Фед къп".
Полетът от Австралия до Полша: радост, че след едно от прекачванията се лети по-малко от 10 часа. Междувпрочем Уилямс и Шарапова играха в синхрон за своите отбори в началото на февруари. Патриотизъм? Не мислим! Сметки. Серина и Маша трябва да играят в определено количество мачове, за да могат да участват на Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г. Заради такова нещо си струва да прелетиш 16 000 километра.

2. Любов в Мексико
След Варшава (бел. ред. - мачът Полша - Русия беше в Краков) Шарапова летя до дома си във Флорида (още 10 000 км и 14 часа полет). Там празнува Свети Валентин. После имаше представяне на бонбоните Shugarpova в Ню Йорк и Лос Анджелис (2000 км и 3 часа във въздуха), а след това се отправи към Мексико (3000 км и 4-часов полет) за участие в малкия турнир в Акапулко.
30 000 километра път, два дена във въздуха, разлика в температурата от 50 градуса. Всичко това за две седмици.


За какво й беше нужно това Мексико? Шарапова не беше играла на турнири от категория "интернешънъл" от четири години. Отговорът е прост: Димитров.
Григор проваля сезона си. За два месеца не е бил даже на четвъртфинал (бел. ред. - всъщност игра полуфинал в Бризбън). Миналата година историята беше подобна, но точно след победата в Акапулко мъжът до Шарапова заигра така, ча да заяви с право на пресконференция: "Аз не съм момчето на Шарапова, аз съм Димитров".
Така че първата версия е, че Маша е решила да подкрепи Григор като замина с него в Мексико.
Втората, също толкова вероятна, е, че тя е планирала кратък състезателен отпуск. Помним, че най-ярките снимки на двойката бяха направени точно в Мексико.

3. Пътешествие
Ако съдим по Инстаграм, Шарапова е нещо повече от тенис или бонбони. Тя се интересува от дизайн, чувства красотата и иска да я опознава. Почивка през февруари, Щутгарт, Рим, Мардид, Париж от април до юни - така беше при Маша всяка година. А сега Акапулко, салса, диви плажове...

Впрочем съчетанието на романтика, душа и спорт завърши като в назидателна книга: Димитров загуби от тенисист от втората стотица, а Маша легна болна с чревна инфекция.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини