Стан Вавринка триумфира в Ротердам (+СНИМКИ)



15-02-2015 17:19 | Любомир Тодоров

Любомир Тодоров, пратеник на Tennis24.bg в Белгия и Холандия

Стан Вавринка спечели 42-ото издание на тенис турнира в зала в Ротердам от категория "АТР 500". Във финала, който се игра пред над 9000 зрители в "Ахой" четвъртият поставен швейцарец победи защитаващия титлата си №3 в схемата Томаш Бердих от Чехия с 4:6, 6:3, 6:4 за 1 час и 58 минути игра.

След равностойно начало Бердих стигна до точки за пробив и го осъществи, за да поведе с 4:3. В заключителния гейм чехът сервираше са сета. Той стигна до точка за спечелването му, но Вавринка я спаси с мощен форхенд по диагонала. На свой ред тенисистът от Лозана имаше възможност да върне пробива в последния възможен момент, но опонентът му се измъкна с отличен сервис. При втория сетбол 29-годишният Томаш успя и спечели частта след 39 минути игра.

Във втората грешките и на двамата тенисисти зачестиха, може би заради голямото напрежение. Вавринка успя да стигне до точки за пробив в осмия гейм и го постигна след форхенд в мрежата на съперника. Веднага след тови Стан сервира за сета при 5:3 и вдигна победоносно юмрук след изящен бекхенд уинър.

Чехът не издържа психически и допусна брейк още в първия гейм на решителната част. Швейцарецът имаше и късмет, защото при последната точка топката се спря в лентата на мрежата и падна в полето на опонента му. Това окрили Вавринка, който направи още един пробив за 4:1 след прецизен минаващ удар. Бердих реши да не се дава без бой и върна единия брейк тутакси. За повече обаче нямаше възможности. Томаш отрази една шампионска точка при 3:5, но в следващия гейм Стан поведе с 40:15 и ликува след топка в аут на чеха.

 

Снимки от финала тук!

Галерия от награждаването в Ротердам.

 

Така Вавринка стана четвъртият швейцарец с титла в Ротердам след Хайнц Гюнтхард, Якоб Хласек и Роджър Федерер. Бердих пък не успя да стане първият, защитил титлата си в "Ахой" след Робин Сьодерлинг през 2011 година.

"Беше трудна седмица! Щастлив съм, че успях да спечеля при появата ми тук след цели 10 години. Томаш игра страхотно, за което го поздравявам. Благодаря на организаторите за отлично проведения турнир. Беше удоволствие за мен да играя тук. Догодина се надявам да съм отново шампион", заяви след награждаването 29-годишният Стан Вавринка.

Снимка: Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини