Цвети пред Tennis24.bg: Григор е еквилибрист на корта



01-12-2014 14:47

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова бе в София през уикенда, за да бъде специален гост на празника на HEAD България, които честваха 20 години. Цвети отдели специално внимание и на Tennis24.bg, като бе така любезна да отговори на въпросите ни.

- Сезон 2014 приключи и следващата година вече чука на вратата. Каква равносметка можеш да направиш за изминалия сезон?
- Равносметките за мен общо взето свършиха. Аз вече гледам към следващия сезон. Ако все пак трябва да кажа нещо по темата – смятам, че беше успешен сезон за мен. Спечелих първа титла, доста хубави мачове изиграх, хубави победи, като цяло чувствам израстване в играта си. Сега вече гледам към следващия сезон.

- До началото на тази година повтаряше, че мечтаеш за титла от WTA. В Сидни успя да сбъднеш тази мечта. От тук нататък какви мечти и цели си поставяш?
- Следващата мечта е втора титла (смее се). Определено апетитът идва с яденето и след като веднъж си преживял нещо такова, ти се иска да го преживееш отново.

- Специалистите казват, че малките детайли правят голямата разлика на корта. Ти на същото мнение ли си и какви промени планираш да направиш в твоята игра?
- Определено на това ниво, когато си изграден състезател и когато си свършил необходимия обем работа, малките неща добавят върху това, което вече си направил. Винаги има какво, не мога да ви дам точен пример какво точно трябва да коригирам. В нашия спорт от изключително значение е опитът. Едно е да имаш всички удари и всички удари да работят, съвсем друго е да ги използваш така, че да побеждаваш. Някои хора може би просто имат вътрешно чувство, вътрешен устрем към победата, докато при други е малко по-слабо това чувство.

- А ти къде се класираш по този показател?
- Иска ми се да смятам, че съм тези, които винаги търсят победата и винаги към това се стремят. Но не мога да го кажа със сигурност, след като не съм №1 (смее се). Няма един път и една рецепта за успеха. При всеки е различно. Всеки може да го постигне, стига да се бори затова и да предприема правилните стъпки в тази насока.

- Преди време бе казала, че планираш да направиш академия за млади тенисисти в родния ти град Пловдив. Има ли някакво развитие по тази тема?
- Да, разбира се. Пред нашето семейство този въпрос стои на преден план. Работим по този въпрос, но конкретни събития не мога да кажа, или конкретни неща, които се случват. Разполагаме вече със земята, което е голям напредък за нас. От там нататък има други процеси. В момента тече проектиране, разрешителни и други неща.

- Значи нещата вървят все пак?
- Да, бавничко, но вървят. Но засега не искам много да говоря на тази тема. Когато имаме някакви резултати, тогава ще споделя повече неща.

- Родният ти град Пловдив бе избран за Европейска столица на културата (2019). Имаш ли някакво участие и „помагаш” ли по някакъв начин за популяризирането на това събитие чрез рекламни кампании, например?
- Не, до момента не съм участвала в подобна кампания, но с удоволствие бих се включила. Винаги, когато имам възможност, правя всичко възможно да представя Пловдив по най-добрия начин, в най-добрата му светлина. И го правя не по задължение, а защото наистина ми харесва. За мен Пловдив е изключително красив, хубав град, със страхотна история. Виждайки, че Пловдив се развива, се чувствам изключително щастлива.

- Добре, да се върнем отново на корта. В момента си в подготовка за новия сезон. Къде се подготвяш, у нас или някъде на топло в чужбина?
- Традиционно се подготвям в България, така че и тази година няма да направя изключение.

- Къде започваш сезона?
- В Бризбън.

- Кога летиш за Австралия? Там ли ще посрещнеш Нова година?
- На Нова година най-вероятно ще съм във въздуха (смее се). Но това няма да е за първи път, доста често ми се случва, понеже сезонът започва веднага след Нова година, макар тази седмица да е със седмица по-късно. Въпреки това, за да мога да се аклиматизирам по-добре, трябва да отида малко по-рано там.

- Ще те върнем малко назад във времето, когато игра заедно с Григор Димитров.
-  За Хопман къп ли имате предвид?

- Да, именно.
- Всички виждате, че е много енергичен и харизматичен. Той е голям еквилибрист в играта. За мен беше много забавно да играя с него, но и честно казано бях малко притеснена, защото до този момент не бях играла смесени двойки. Притеснявах се, че не само ще деля корта с мъж, но и ще играя срещу мъж (смее се), беше малко странно. Григор е много готин, супер се разбирахме на корта, направихме страхотни мачове, които се харесаха на публиката.

- На Олимпийските игри в Лондон не успяхте да играете смесени двойки. В Рио може ли да ви видим заедно на корта?
- Живи и здрави да сме, има време до тогава.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини