Време е за полуфинали



01-11-2014 13:05 | Гарбине Мугуруса

С събота предстои да се изиграят двата полуфинални двубоя на Garanti Koza WTA Турнира на шампионките в София. Първи на корта в 16:50 часа ще излязат Андреа Петкович и Гарбине Мугуруса. Това ще бъде втори двубой между тях, като първият бе спечелен от германката в три сета (Люксембург, 2012).

„Спомням си много добре единственият ни мач до момента. Андреа спечели третия сет с 6:1. Това обаче беше преди 2 години, оттогава мина доста време, през което аз развих значително играта си”, коментира на пресконференцията си в петък вечер Гарбине Мугуруса.

Испанката е единствената състезателка, която достигна до полуфиналите без да загуби двубой. Тя спечели по убедителен начин първата позиция в Група „Сердика”, след като записа победи над Екатерина Макарова, Флавия Пенета и Ализе Корне. Любопитен е фактът, че в групата тя загуби само един сет, но го направи подобаващо – 0:6 гейма (срещу Пенета).

Андреа Петкович
пък зае второто място в Група „Сердика”. Германката започна участието си в София с тежка загуба от Карла Суарес Наваро, но след това постигна двусетови победи над Цветана Пиронкова и Доминика Цибулкова.

Вторият полуфинал е с начален час не преди 19:00 и противопоставя Карла Суарес Наваро и Флавия Пенета. Двете се познават добре, като до момента са се срещали 5 пъти, в които италианката има лека преднина – 3:2 победи. За последно те играха една срещу друга на турнира в Пекин тази година, а успехът отиде за испанката.

„Няма значение колко пъти сме играли и колко победи има едната или другата състезателка. Всеки мач е различен, всеки турнир е различен, условията на игра са различни навсякъде, така че няма база за сравнение. Статистиката, за мен лично, не е от значение преди даден двубой”, коментира късно снощи на своята пресконференция Флавия Пенета.

Бързи факти:
-    През сезона Мугуруса има победи над световната №1 Серина Уилямс („Ролан Гарос”) и световната №2 Симона Халеп (Ухан). Тя е единствената тенисистка, която е побеждавала №1 и №2 в света тази година.
-    Карла Суарес Наваро спаси два сетбола при победата си над Цветана Пиронкова в петък. Ако Цвети беше реализирала един от сетболите, то испанката нямаше да се класира за полуфинал.
-    По-рано през седмицата Суарес Наваро постигна своята 50-та победа през сезона. Тя е една от трите състезателки, които могат да се похвалят с подобен актив (заедно със Серина Уилямс и Ана Иванович).
-    Ако Мугуруса и Суарес Наваро се класират на финал, то това ще бъде първият изцяло испански финал от април 2002-а година насам.
-    Флавия Пенета е една от 7-те състезателки, които са над 30-годишни и имат титла през сезона, заедно със Серина Уилямс (7), Ли На (2), Клара Коукалова, Миряна Лучич-Барони, Саманта Стосър и Винъс Уилямс.

Промени в ранглистата:
-    С достигането си до полуфиналите Пенета се очаква да се изкачи до №13 в ранглистата. Ако спечели титлата, италианката ще се изкачи до 11-а позиция, като по този начин тя ще запиеш най-добър финал на сезона от 2009-а насам, когато приключи годината като №12.
-    Петкович ще завърши сезона между №14 и №18. Тя ще приключи като №14 ако спечели титлата, като №16 ако достигне до финал и като №16 ако загуби на полуфиналите и Суарес Наваро триумфира в София.
-    Суарес Наваро ще завърши сезона в Топ 20 за втора поредна година. Тя ще се изкачи до №17 ако спечели титлата.
-    Гарбине Мугуруса ще завърши сезона на рекордна за нея позиция (сега е №22). В понеделник тя ще се изкачи до №21 в света (без значение какво направи в София).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини