Нова сензация! Чилич отнесе Федерер



07-09-2014 01:01

Световният номер 16 Марин Чилич поднесе поредната сензация на Откритото първенство на САЩ. Хърватинът надигра петкратния шампион в Ню Йорк Роджър Федерер след 6:3, 6:4, 6:4 за по-малко от два часа.

За Чилич това предстои първи финал в турнири от Големия шлем. А същото важи и за съперника му там Кей Нишикори. Последният хърватин с подобно постижение бе треньорът на Чилич - Горан Иванишевич на Уимбълдън през 2001-а.

Нишикори води с 5:2 в преките срещи с Чилич. Включително с 2:0 само през 2014-а. Чилич и Нишикори са си разменили по един успех на US Open - Нишикори се налага в пет сета през 2010-а, а Чилич в четири през 2012-а.

В първия сет Чилич проби за 3:1 като обърна този сервис гейм на Федерер от 0:40. Малко по-късно след само 28 минути игра той затвори с 6:3 благодарение на общо 17 печеливши удари.

Хърватинът нанесе бърз удар върху самочувствието на Федерер и спечели подаването му за 1:0 с началото на втората част. В този първи гейм швейцарецът допусна и две двойни грешки. До края Чилич не загуби нито точка на първи сервис и затвори с 6:4.

Федерер стартира с пробив третата част, но отговорът на двуметровия му съперник бе мигновен той изравни за 2:2. Втори пробив за Чилич му даде аванс 4:3, който той убедително задържа.

"При тези трудни условия да играя на толкова високо ниво бе невероятно. Изключителен ден. Психологическата битка със Симон в преди това ми даде увереност за следващите мачове. Вятърът днес определено попречи повече на Роджър.

"Горан Иванишевич ми помогна в доста отношения, в детайлите. В подхода към такива мачове. Когато сервисът ми се получава знам, че мога да победя всеки," заяви широко усмихнатият Чилич, който до момента не бе играл финал дори в надпревара от категорията "Мастърс 1000".

Последният случай, когато играч извън топ 10 печели US Open датира от 1997 година, когато №14 Патрик Рафтър победи 20-ия в схемата Грег Руседски.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини