Кей Нишикори с първи финал в Големия шлем!



06-09-2014 22:04

След изключителните си петсетови успехи над Милош Раонич и Стан Вавринка, Кей Нишикори осъществи нов изключителен успех. Японецът достигна първия си финал в турнири от Големия шлем и стана първият азиатец с такова постижение. Той стори това като победи световния номер 1 Новак Джокович в полуфиналите на US Open с 6:4, 1:6, 7:6(4), 6:3.

"Победата на Нишикори е напълно заслужена и той игра страхотно. Джокович изглеждаше много уморен и трудно се справи с тежките условия за игра. Тенисът се нуждае много от нови лица. Кей Нишикори и Григор Димитров изпъкват сред тях," заяви Матс Виландер след двубоя.

Нишикори започна по-добре и измъкна откриващия сет с 6:4. Така за пета поредна година Джокович загуби първия сет от полуфиналния си двубой на US Open.

И след това сякаш всичко отново щеше да се развие по неговата воля. Той по категоричен начин спечели втората част с 6:1, за да изравни резултата.

Истински маратон бе третият сет, който продължи 66 минути. В третия гейм Нишикори спаси четири точки за пробив, за да спаси подаването си. Той продължи да бъде убедителен и проби Ноле благодарение на отлични ретури за 5:3. Джокович обаче отговори категорично като реализира ри-брейк, за който азиатецът му помогна с двойна грешка при геймбола.

В тайбрека драмата също не отсъстваше. Нишикори продължи да бъде изключително стабилен от основната линия и тотално доминираше, за да поведе 4:0 точки. Джокера върна две от тях, но след това допусна нова двойна грешка за 2:5. Последва изумително разиграване в полза на Новак и двойна грешка на японеца - 4:5. Нишикори обаче не трепна и се възползва от поредни пропуски на световния номер 1, приключвайки със 7:4.

С началото на четвъртия сет Нишикори реализира пробив за 1:0. Ключов бе моментът след това. Кей изостана 0:40 на свой сервис, но по изумителен начин се спаси с прекрасно сервиране и много умна игра - 2:0. Независимо от петсетовите си мачове в предишните кръгове, Нишикори изглеждаше по-добре физически и доминираше до края на битката.

Досегашното най-добро постижение на Нишикори в турнирите от Голямата четворка бе достигането до четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия през 2012-а.

Вторият финалист ще бъде Марин Чилич. Японецът води с 5:2 в преките срещи между двамата включително 2:0 през 2014-а.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини