Отново Мария Шарапова!



07-06-2014 19:12 | Станко Димов

Мария Шарапова е новата шампионка на „Ролан Гарос” – Откритото първенство по тенис на Франция. На финала рускинята се наложи драматично с 2:1 сета над Симона Халеп в двубой, който продължи повече от 3 часа. В крайна сметка успехът отиде на сметката на Маша – 6:4, 6:7 (5), 6:4.

За Мария Шарапова това е втора титла от „Ролан Гарос” след 2012-а и общо 5-а от турнирите в Големия шлем. Шампионатът на Франция пък определено се превръща в любим за Маша турнир, тъй като за трета поредна година тя игра финал на „Филип Шатрие”.

Любопитното е, че това беше първи финал от 2011-а година на „Ролан Гарос” при дамите, който завършва в 3 сета (бел.ред. 2001, Каприати и Клайстерс). От новата седмица шампионката ще бъде под номер 5 в световната ранглиста, а Халеп на трето място.

Първият сет на двубоя продължи близо един час и предложи страшно много емоции. Въпреки, че за първи път игра на финал в Шлема, Симона Халеп започна изключително спокойно и с лекота спечели първите два гейма. На другия полюс пък бе представянето на Шарапова, която въпреки своите 4 титли от Шлема, бе скована в началото и често вадеше топката в аут.

След десетина минутки на корта обаче рускинята се успокои и успя да коригира ударите си, с което и резултата. В следващите минутки почти нямаше гейм, който да не се стигне до 30:30 или равенство, но в ключовите моменти Маша налагаше волята си. Така след около 45 минути игра рускинята поведе с 5:2. Пълен обрат! Когато сервира за сета, при 30:30 Шарапова допусна двойна грешка, а след това прати топката в аут и позволи на Халеп да навакса част от изоставането си. При 5:3 в своя полза Шарапова осъществи още един пробив, с който си гарантира сета след 57 минути игра!

Вторият сет започна по коренно различен начин от първия. Шарапова бе тази, която стартира уверено и след ранен пробив поведе с 2:0. Халеп обаче успя да върне светкавично изоставането си – 2:2, за радост на публиката, която в този момент определено бе на страната на румънката.

Изключително ключов се оказа петият гейм. В него Шарапова направи 3 двойни грешки, но въпреки това успя да вземе подаването си и да поведе с 3:2, показвайки невероятна борбеност. В деветия гейм дойде следващият пробив, който бе на сметката на Халеп. Така румънката поведе с 5:4 и сервираше за втория сет. Шарапова обаче не се предаде и успя да върне светкавично пробива за 5:5.

Пробивите продължиха да валят и след трети пореден Халеп поведе с 6:5 и за втори път получи шанс да сервира за сета. И този път обаче румънката не успя – Маша проби на 0, което доведе до тайбрек. В допълнителния гейм Шарапова поведе с 5:3 точки, но Халеп обърна до 7:5 и изравни резултата в сетовете.

Драмата на „Филип Шатрие” продължи с пълна сила и в третата част. Двете си размениха по един пробив в началото, а първата, която си спечели подаването бе Халеп – 2:1. В четвъртия гейм румънката притисна до стената Шарапова и стигна до няколко точки за пробив, но с много характер рускинята оцеля. След това на свой ред Шарапова проби за 3:2, след това с гейм на 0 затвърди за 4:2. 

Това обаче по никакъв начин не помогна на рускинята, която след 12-ата си двойна грешка минутки по-късно позволи Халеп да върне и този пробив за 4:4. В деветия гейм Маша проби на 0 и получи шанс да сервира за титлата. В ключовия момент Маша не трепна и си гарантира успеха.

 



 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини