Надал пречупи Федерер в равностоен мач (видео)



16-05-2010 21:59 | Николай Драгиев

Рафаел Надал надви Роджър Федерер в най-очаквания мач до момента през 2010 г. Испанецът си осигури титлата от "Мастърс 1000" в Мадрид, печелейки с 6:4, 7:6 (4) над най-големия си опонент. Световните номер 1 и 2 (от утре) изиграха доста добър мач, макар и не на върха на възможностите си. Федерер показа, че разликата между двамата на клей не е толкова голяма като в предишни сезони, но въпреки това на "Ролан Гарос" абсолютен фаворит ще бъде Надал. Като цяло в напечените моменти Федерер отчаяно търсеше начини да завърши топката спрямо "стената" от другата страна на мрежата.

 

Испанецът се наложи след 6:4 за 55 минути игра в първия сет. В тази част своите шансове имаше и Федерер, но като цяло по-стабилният играч бе Надал. Двамата си размениха по един пробив още в началото. При 3:3 Федерер за малко не измъкна своя сервис-гейм, губейки с 0:40. Швейцарецът обаче в крайна сметка се пречупи пред настоятелния испанец. Получавайки втори пробив, Надал не изпусна нещата от контрол. Той спечели своето подаване за 5:3.

 

При 5:4 и сервис на Рафа, Федерер поведе с 40-15, имаше още няколко точки за пробив, но само толкова. Надал пак показа своя дух и обърна, за да грабне сета - 6:4. Въпреки желанието на Федерер да играе агресивно, той бе изтласкван от Надал в дъното на корта и рано или късно, бекхендът му се пропукваше под пороя от удари към него. Световният номер 1 реализира едва 1 от 7 точки за пробив и както обикновено не можеше да връща сервисите на своя опонент, насочени към бекхенда му в решителните моменти.

 

През втората част Федерер се пропука още в началото и допусна да бъде пробит. Въпреки няколко фойерверка на Федерер, Надал бе този, който контролираше ситуацията. Световният номер 1 върна пробива, но допусна бързо-бързо нов такъв. При 4:3 за Рафа, Федерер дръпна с 40-0 и в крайна сметка пак се върна в мача - 4:4. Сервисът на швейцарецът се подобри значително и той без проблеми стигна до тайбрек, дръпвайки с 6:5. Той на няколко пъти бе на 2-3 точки от изравняване на сета, но не се получи.

 

Часовникът отброи 2 часа, а мачът навлезе в тайбрек. В него Федерер на няколко пъти дръпваше с аванс, но само дотам. Надал поведе с 6:4, Федерер спаси първия мачбол... и чудото се случи при втория. След мощен сервис, той получи предимство и .. не успя да уцели топката, която отскочи причудливо. Толкоз. Титла за Надал в Мадрид.

 

"Бях непобеден досега на този корт. Рафа обаче прави страхотен сезон и заслужено спечели. Да, може да не съм испанец, но се опитвам да играя на клей," пошегува се с публиката Федерер.

 

"Много съм радостен от успеха. Роджър е велик играч. Наистина това бе страхотна седмица за мен," сподели шампионът Надал.

 

Ето какво носи на Надал това отличие:

 

- 18 титли от "Мастърс 1000". Нещо, което никой не е правил досега.

- 3 поредни титли от "Мастърс 1000". Също непостигано до момента.

- € 585,000 и 1000 точки за ранглистата.

- 39-а титла от 51 изиграни финала.

- 14-а победа над Федерер от 21 мача между тях. Общо 10-а на клей.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини