"Фед Къп": България отстъпи на Турция



06-02-2014 13:10

Турция надви България с 2:1 победи в двубоя между двете страни от група "D" на първа Евро-Африканската зона на турнира "Фед къп", който се провежда в Будапеща. Двата тима си размениха по един успех на сингъл, след което туркините стигнаха до победата в мача на двойки.

Това означава, че тенисистките ни ще играят в неделя двубой за оставане в първа група срещу състава на Люксембург, който е последен в група „А”.

Изабелла Шиникова надигра втората ракета на Турция Пемра Йозген след 6:2, 3:6, 6:4 и така реализира първия си успех поединично за националния тим.

В първия сет Шиникова се представи доста убедително. Българката проби още на старта и поведе с 2:0. До края на първата част тя взе подаването на опонентката си още веднъжи и затвори с 6:2.

221-ата в ранглистата Пемра Йозген, която е с над 100 места пред Шиникова, все пак успя да спечели втората част. Това стана след изключително оспорван сет, в който двете състезателки си размениха куп пробиви. Шиникова на два пъти наваксваше изоставане, но все пак Йозген проби решително за 5:3 и след това на свой сервис затвори - 6:3.

Ситуацията се повтори в третата част. Шиникова дръпна с пробив за 3:1. След няколко оспорвани геймове българката стигна до 5:3 и сервис за приключване на мача. Шиникова не бе убедителна и допусна пак да бъде пробита. Изабелла обаче не се притесни и на свой ред спечели сервис гейма на туркинята - 6:4.

Във втората среща между първите ракети излизат Елица Костова отстъпи на Чаала Буюкакчай с 6:7(3), 1:6. Така общият резултат стана 1-1.
 
В първия напълно равностоен сет се стигна до тайбрек. В него размяната на полетата дойде при 4:2 точки за турската представителка. Тя поведе с 6:2 и реализира втория си сетбол.
 
Елица допусна пробив за 0:2, след като в първия гейм сама имаше възможност за брейк. Българката беше пробита и за 1:5, след което Буюкакчай затвори двубоя.
 
В решаващия за успеха мач на двойки Елица Костова и Изабелла Шиникова отстъпиха в много драматичен мач на двойки от туркините Буюкакчай/Йозген със 7:5, 1:6, 5:7, след като имаха два мачбола при 5:3 в третия сет.

Българките взеха първия сет с решителен пробив в 12-ия гейм, когато реализираха третата си възможност. Във втория турският дует показа по-голям синхрон и изравни. В заключителния сет Костова вдигна чувствително нивото на играта си и двете с Шиникова постигнаха пробив за 4:3.

В деветия гейм те стигнаха до 40:15 и само шансът им попречи да реализират първия мачбол, когато волето на Изабелла се спря в горния край на лентата на мрежата. Съперничките се спасиха и до края на двубоя не загубиха нито гейм.
 
В петък от 11 часа наше време България играе срещу водача в групата Беларус.

СНИМКИ ОТ ЛАГЕРА НА НАШИТЕ!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини