Необичайните заподозрени



Необичайните заподозрени
Свързани новини
Свързани турнири
Тагове
26-08-2013 09:11 | "Ню Йорк Таймс"

Хуан Мартин дел Потро
Известен като Кулата от Тандил, аржентинецът притежава най-мощния стил на игра в мъжкия тенис. Висок 1,98 метра, той притежава топовен сервис, но плоският му форхенд е любимото му оръжие, а бекхендът му с две ръце е солиден като скала. През 2009-а Дел Потро шокира световния тенис, когато би Роджър Федерер и спечели US Open. Поредица от контузии разклатиха кариерата му, но той уверено се върна сред най-добрите и отново е претендент за титли от Шлема.

Епичният му дуел с Новак Джокович на полуфинала на „Уимбълдън” бе мачът на турнира. Макар сърбинът да спечели, изключително високото ниво на игра на Делпо даде да се разбере, че той отново е тук. Той спечели във Вашингтон и достигна полуфинал в Синсинати. Активизирането му го праща в урната на потенциалните победители във „Флашинг Медоус”.

Джон Иснър
206-сантиметровият гигант победи Гаске, Джокович и Дел Потро, за да стигне до финала в Синсинати, където падна с два тайбрека от Рафаел Надал. Новият му треньор Майк Сел извади на показ агресивния му стил и неспирното тичане по корта. Благодарение на много високия кик, който се получава от сервиса му, той изтласква съперниците далеч назад от корта.

Подобри скоростта си, което се оказа жизненоважно за солидните му изяви напоследък. Ключът за Иснър ще бъде да се възстанови бързо от успешното, но много изтощително представяне. Ако се размине от дълги и тежки мачове на старта на турнира, то впоследствие той може да победи всеки един съперник.

Григор Димитров
Невероятно талантлив, 22-годишният българин постепенно се изкачва в ранглистата и на US Open ще е поставен под №25. През 2008-а Димитров спечели юношеските „Уимбълдън” и US Open, но резултатите му при мъжете не се доближаваха до подобни постижения до тази година. Той започна работа с шведския треньор Микаел Тилстрьом, който заложи на по-сериозна фитнес подготовка и по-голяма дисциплина при избора на удари. Здравата работа превърна Димитров от талантлив играч в един опасен съперник, който може да победи всеки.

Той би в три сета Новак Джокович на червения клей в Мадрид, резултат, сигнализиращ за покачването на нивото му. Моделирал е играта си по тази на Роджър Федерер – елегантен бекхенд с една ръка, ритмично сервис движение и доминиращ топспин форхенд. Димитров, който загуби в трисетов двубой от Рафаел Надал на "Мастърс 1000" в Синсинати, е уникален талант и играта му е радост за окото.

Слоун Стивънс
20-годишната американка показа изключително борбен характер при трисетовата й победа над Мария Шарапова в Синсинати, използвайки отличното си придвижване по корта и способността си да води темпото на игра. Тя успява доста грациозно да отговори на огромните очаквания, които феновете имат към нея. Стивънс освен това се е научила как да извлича максимума от един мач, когато играта й не върви, качество, което демонстрира на „Уимбълдън” в срещата й на четвъртфиналите. Освен това тя достигна и до полуфинал в Австралия. 16-ата поставена американка има бързината, мощта и психиката, за да достигне далеч във втората седмица на „Флашинг Медоус”, където е фаворитка на феновете.

Доминика Цибулкова
Словачката е безстрашна на корта, а дребният й вид не кореспондира с биткаджийския й характер. 24-годишната Цибулкова е висока едва 161 сантиметра и прилича повече на гимнастичка с мощна долна част на тялото, която й позволява да покрие повече площ с една от най-бързите първи крачки сред тенисистките в момента. Тя използва скоростта си, за да преминава в атака при всеки удобен момент, вземайки рано топката и търсейки начин да диктува темпото. Стилът й е енергичен, с високо темпо и умее да чисти линиите с убийствен форхенд. Тя изоставаше с 3:6, 2:4 във финала в Станфорд преди месец, преди да включи на нова скорост и да обърне мача със серия от мощни удари.

Йелена Янкович
Тя беше №1 в света за кратък период през 2008-а и бе част от Топ 10 в продължение на 5 години. През последните два сезона ранкингът й падна, защото нейният постоянен дефанзивен стил нямаше нужната мощ, за да издържи срещу атаките на другите момичета. Подобно на Каролина Вожняцки, Янкович нямаше сериозно оръжие, с което да спечели точка.

Сега 28-годишната сръбкиня изживя добро лято, достигайки до полуфинала в Синсинати след победи над Лизицки, Макарова, Стивънс и Винчи. Бързоногата Йелена засили мощта във форхенда си и започна да атакува мрежата при всяка възможност. Добави и отлично скрити къси топки. Умее много добре да сменя темпото, изненадвайки съперниците си, и тича за всяка топка по корта.

Автор: Джоф МАКДОНАЛД, New York Times
Превод: "Тема: Спорт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини