Време е за класика...



19-05-2013 00:46 | Станко Димов

В неделя ще видим поредният, 30-и епизод, от великото съперничество между Рафаел Надал и Роджър Федерер. Двамата ще се изправят в спор за трофея на „Мастърс 1000” турнира в Рим, като това ще бъде първи финал между Рафа и Фед от близо две години насам („Ролан Гарос” 2011).

В директните двубои испанецът води с 19:10 победи, а на клей статистиката е още изразителна за Рафа – 12:2. По-рано през сезона Надал и Федерер се срещнаха на друг „Мастърс 1000” турнир – в Индиън Уелс (четвъртфинал), а испанецът се наложи с 2:0 сета.

Точно преди 7 години пък двамата изиграха един от най-паметните си двубои, точно на финала в Рим, а Надал се поздрави с успеха след успех в 5-ия сет след 5 часа и 5 минути игра (ВИЖ ПОВЕЧЕ ЗА ДВУБОЯ ТУК).

С победата си над Беноа Пер Федерер се класира за първия си финал в „Мастърс 1000” сериите за сезона, а в неделя ще търси първа титла от Рим (има два загубени финала – 2003, 2006).

Надал и Федерер водят и в класацията по най-много титли от „Мастърс 1000” турнирите. Миналата седмица в Мадрид испанецът грабна своя 23-и трофей от тази категория, докато Федерер има 21.

Това ще бъде финал №111(20-и срещу Надал) за Федерер, както и неговия 1100 двубой като професионалист.

Любопитното е, че въпреки сериозното си съперничество на корта през годините, Рафаел Надал и Роджър Федерер ВИНАГИ са демонстрирали изключително уважение един към друг.

„Той е най-великият за всички времена. За мен всички един двубой срещу него е празника, защото мога да изляза на корта срещу най-добрия”, нееднократно е обявявал Рафа.

От своя страна Федерер също не пести суперлативи за испанеца във всеки един удобен момент. „Рафа промени много съвременния тенис. Много от децата в момента искат да приличат на него. Играят като него, обличат се като, празнуват като него. В тениса обаче няма да има втори Сампрас, втори Федерер или втори Надал”, заяви наскоро швейцарецът.

Няма спор, че червената настилка и моментната форма дават предимство, поне на хартия, на Рафаел Надал. Испанецът се завърна на корта през февруари, като до този момент достигна финал на всички 8 турнира, в които се появи в игра (5 титли и 2 загубени финала). Федерер обаче си е Федерер, а фактът, че все още няма трофей през сезона, със сигурност ще го мотивира допълнително преди двубоя утре.

Големият мач започва в 17:00 часа българско време, а линкове за двубоя по традиция ще може да намерите в Tennis24.bg в минутите преди двубоя.

АНКЕТА: Кой ще спечели финала? Гласувайте ТУК!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини