90% шанс да оцелее за Навратилова (видео)



08-04-2010 14:42 | Николай Драгиев

90%. На толкова са оценени шансовете на Мартина Навратилова да оцелее, след като й бе диагностициран рак на гърдата. Тя вече е била оперирана преди 3 седмици и се очаква да премине в края на май през лъчева терапия.

Голямата шампионка обаче не смята да се предава, а отново да се завърне по-силна, както го е правила и на корта. Тя признава, че 4 години не е ходила на преглед и това е причина да се стигне дотук. В тази връзка Мартина ще води кампании, които призовават жените да ходят на подобни изследвания.

"След като разбрах новината, физически и психически бях блокирала. Бях напълно безполезна. Мислех си да не казвам на никой и сама да се оправям. Но после си помислих: "това е налудничаво", трябва да му дам гласност и да прикова вниманието на жените върху сериозния проблем, който ги грози", обяснява Навратилова.

"Аз съм меко казано здрав човек, с отлична физическа подготовка. Била съм здрава през целия си живот и изведнъж.. тази болест. Шегувате ли се с мен?," риторично попита тя.

"Сама съм си виновна. Не бях ходила на мамограф 4 години, сменях лекари, въобще сбърках доста неща. Затова сега искам да ентусиазирам жените да не правят моята грешка. Имах голям късмет, че ракът е започнал само преди година да се развива, иначе нещата щяха да са много по-сериозни," допълни още чехкинята.

Въпреки всичко Мартина е по-здрава физически от всякога. Тя продължава да играе хокей на лед, участва в маратони с колело, въпреки операцията. "Трябваше да продължа напред. Когато лекарите ми казаха, веднага след това отидох на тренировка по хокей. Емоциите ми отнемат много от силата. Не осъзнавах тяхното значение преди."

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини