Откриха рак на великата Мартина Навратилова



07-04-2010 17:12 | Николай Драгиев

Великата Мартина Навратилова страда от тежко заболяване. Голямата шампионка е открила при рутинно изследване, че има рак на гърдата, пише сп. "Пийпъл".

"Честно казано плаках, когато научих новината," призна 53-годишната Мартина. След направената и биопсия, е установено, че има тумор в лявата гърда

"Това наистина ме приземи и ме накара да гледам на нещата по друг начин. Чувствах, че контролирам всичко в живота си. Тази ситуация обаче дойде толкова неочаквано. Сега всичко е извън моя контрол, което ме притеснява," обясни още тя.

Очаква се до 6 седмици Навратилова да започне лъчева терапия. Според първоначалните прогнози на медиците, шансовете й да оцелее са добри.

 

В кариерата си Навратилова има 18 титли от Големия шлем на сингъл, цели 31 на двойки (абсолютен рекорд) и още 10 при смесените двойки. Любимото й място е "Уимбълдън", където поединично има 9 титли от 12 финала.

Ако се чудите колко общо титли има тенис-машината, то отговорът е смразяващ - 167 на сингъл и още 177 на двойки. В откритата ера тя държи рекорда от 74 поредни победи.  Последната й победа дойде през 2006 г., когато тя прекратява кариерата си, едва 1 месец преди да навърши 50 години!

Иначе Навратилова е родена в Чехословакия, но на 18 години получава американско гражданство и играе за САЩ. През 2008 г. тя отново си връща чешкия паспорт, като малко преди това заявява, че е "засрамена" от американския президент Джордж Буш.

Личният живот на Навратилова е не по-малко интересен. Тя открито признава в своята автобиография, че си пада и по двата пола, и особено жените. Тя не крие връзките си с известни жени, включително и тенисистки. Също така тя има силно изразена гражданска позиция и участва в различни кампании в подкрепа на правата на животните, децата в неравностойно положение и срещу дискриминацията гейовете и лесбийките.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини