Ниеминен шокира Дел Потро и си осигури мач с Джокович



18-04-2013 19:17 | Николай Драганов

49-тият в световната ранглиста Ярко Ниеминен поднесе поредна сериозна изненада на "Мастърс 1000" турнира в Монте Карло, отстранявайки в трети кръг световния №7 Хуан Мартин дел Потро.

 

Аржентинецът може да се сърди единствено на себе си, тъй като сервираше за мача в третия сет, но допусна пробив в последния възможен момент, а в последствие изгуби двубоя в тайбрек след общо 2 часа и 39 минути игра.

 

Това бе първа победа за Ниеминен срещу Дел Потро и една от най-значимите в кариерата на финландеца, който до този момент не бе взимал и сет на шампиона от US Open 2009 в четирите срещи помежду им.

 

В следващия кръг Ниеминен ще се изправи срещу Новак Джокович, който днес успя да се справи с Хуан Монако в три сета.

 

Дел Потро стартира слабо и допусна пробив и изоставане от 3:0, но успя да го върне в самия край, когато финландеца сервираше за сета. Резултатът стана 5:4, но вместо да се възползва и да изравни, Хуан Мартин веднага загуби на свой ред подаването си, а с това и първата част.

 

Един пробив още в третия гейм на втория сет се оказа достатъчен за аржентинеца да изравни резултата след 6:4, но истинската драма тепърва предстоеше.

 

В решителния трети сет двамата загубиха общо шест пъти своите подавания. Първи това стори Ниеминен, който изостана с 0:2, но в този момент последва игрови обрат, четири поредни гейма в негова полза с два пробива за 4:2.

 

Дел Потро "върна жеста", записвайки три поредни срещу името си за 5:4, когато бе съвсем близо до победата, сервирайки за нея.

 

Ниеминен обаче успя да пробие, при това на 15 и изравни за 5:5. При 6:5 той дори пропусна и мачбол, когато аржентинецът успя някак да спаси подаването си и да вкара мача в тайбрек. 

 

Там Ниеминен поведе с 3:0, но серията кошмарни минути за сервиращите продължи с два минипробива за Дел По и в крайна сметка равенство 3:3. При 5:4 за финландеца, световния №7 отново се пречупи и този път нямаше време за реакция - 7:4 в тайбрека и 2:1 в сетовете в полза на Ярко Ниеминен.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини