Джуди Мъри: Анди има качествата да успее и на клей



14-04-2013 14:01 | Николай Драганов

След силното начало на сезона на твърди кортове, за Анди Мъри предстои периода на най-голямото предизвикателство, а именно играта на клей. В средата на следващата седмица световният №2 ще стартира участието си на турнира в Монте Карло, а до началото на втория за годината турнир от Големия шлем му предстоят и още два "Мастърс 1000" турнира на червено.

В последните години Мъри определено прогресира на тази настилка, но по собствените му думи, тя едва ли някога ще се превърне в любимата му.

"Той предпочита твърдите кортове и тревата, но това не означава, че не може да играе на клей. Достигна до полуфинал на "Ролан Гарос", така че го е доказвал", коментира неговата майка Джуди.

През 2011-та година Анди игра полуфинали на три от четирите клей надпревари, на които участва. През миналата година той игра няколко четвъртфинала, но от средата на 2012-та със златния олимпийски медал и титлата от Откритото първенство на САЩ, самочувствието и очакванията определено са на съвсем различно ниво.

След титлата в Маями, Мъри се отдаде изцяло на тренировки на червени кортове, тъй като не крие, че му е трудно да се пренастрои бързо за съвсем различните условия.

"Хубаво е, че Анди ще започне от втори кръг и има време до вторник или сряда, за да свикне с условията в Монте Карло. Той е отлична физическа форма, започна годината много силно и самочувствието му е високо", продължи майка му.

"На червените кортове голяма тайна е движението, но също и психиката. Разиграванията са по-дълги, а топката скача над раменете ти и трябва да я отиграеш от доста различни позиции, отколкото на хард кортове. С тревните разликата е още по-голяма, но той има силата в краката и енергията, за да се справи. Пред него са турнирите в Монте Карло, Рим и Мадрид, в които ще има шанс да се подготви и да свикне за Париж."

"Определено е един от най-здравите и издръжливи физически състезатели и го доказа в Маями. Всичко е въпрос на това колко бързо ще свикне с начина, по който отскача топката от тази настилка и факта, че трябва да играеш много по-високо, отколкото на твърди кортове", подчерта Джуди Мъри.

Взаимоотношенията между него и червените кортове са въпрос на изграждане, но в лицето на трикратния шампион от "Ролан Гарос" Иван Лендъл, Мъри може да разчита на точните съвети как да ги развие и да се подготви максимално добре.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини