10 куриоза от Монте Карло



13-04-2013 19:16 | The Tennis Space

Първият за годината „Мастърс 1000“ турнир на червени кортове стартира в неделя в Монте Карло. Нашият Григор Димитров ще се изправи срещу Ксавие Малис в първи кръг, а в неговата част на схемата са още Жо-Вилфред Цонга, Анди Мъри и осемкратният шампион Рафаел Надал.

 

Испанецът буквално направи надпреварата безинтересна в последните осем издания, поне що се отнася до интригата за краен победител. Рафа е надигравал на финала цели пет различни съперника – Гилермо Кория, Роджър Федерер, Новак Джокович, Фернандо Вердаско и Давид Ферер.

 

В отсъствието на Федерер и Ферер, контузията на Джокович и фактът, че за Анди Мъри червените кортове не са най-силната настилка, Надал изглежда основен фаворит за девета титла. Причините да наблюдаваме с интерес турнира в Монте Карло обаче са достатъчно много.

 

В часовете преди неговото начало Ви предлагаме десетте най-куриозни ситуации, които архивите са запомнили от миналия издания на Monte Carlo Rolex Masters…

 

Ричард Крайчек, който крещи на обядващата тълпа „да млъкне“ (не толкова учтиво). „Много е невъзпитано. В началото ти е смешно. Очакваш, че след няколко гейма хората ще се нахранят и ще спрат да говорят. Ще гледат мача или ще се приберат у дома. Мисля, че това е доста неуважително. Ако им кажеш нещо, на тях не им пука. Телефонът им звъни, но те не го изключват. Вдигат и започват да говорят. Понякога е направо смешно“, коментира бившият холандски тенисист в края на 90-те. „Съдията ме попита какво да направи. Казах му „стреляй, ако трябва“.

 

Тим Хенман, който се закани да облече пола. Може би най-странният мач в кариерата на британеца бе онзи срещу Николас Масу през 2004-та. В онзи двубой имаше толкова много пробиви – той започна с пет поредни пробива, а от първите дванадесет гейма бяха общо девет. Това принуди Хенман да промърмори на себе си “WTA” между точките. При една от смените на полетата, Хенман каза на съдията, че ако загуби сервиса си отново, ще облече пола. „Не исках да се видя в пола. Така че не изгубих подаването си отново“, разказва Хенман, който спечели въпросния мач.

 

Единственото поражение на Рафаел Надал през 2003-та година. „Бях тинейджър, който нямаше спирка. Хиперактивен до лудост, който работеше на стотици обороти в минута както на тренировка, така и по време на състезание“, пише Надал в своята автобиография. Той губи в трети кръг от аржентинеца Гилермо Кория. Две години по-късно обаче взима реванш на финала, когато започна и своя осемгодишен безгрешен поход. В онази 2003-та година Рафа не успява да вземе участие и на „Ролан Гарос“. Получих контузия в много неподходящ момент. Болки в рамото ме извадиха от кортовете за две седмици и не успях да дебютирам в Париж. Малко след това обаче играх на Уимбълдън за първи път и достигнах до трети кръг, а в същия сезон ATP ме избра за „откритие на годината“.

 

Освиркващите Анди Мъри трибуни, който многократно и безсрамно използваше къси топки срещу контузения Жил Симон през 2011-та година. „Очаквах освиркванията всеки път, когато играех къса топка. Колкото повече ги чувах, толкова повече използвах този удар, защото действаше“, разказва Мъри, който направи това седем пъти по време на мача.

 

Макар Марат Сафин да счита този турнир за „домашен“, тъй като руснакът е гражданин на Княжеството, това не го спира да използва хотел по време на турнира. „Може би причината се крие в това, че хотелската стая е по-голяма от апартамента ми“, коментира със смях Сафин.

 

Всички забавления извън корта са спрени по време на надпреварата през 2005-та година, като знак на уважение към погребания същата седмица Принц Рение III. Улиците са затворени почти през целия ден. Играчите пристигат на кортовете още по обяд за мачове, стартиращи след часове. Както справедливо отбелязва Роджър Федерер, „тенисът остава в сянката на погребението“.

 

Проваленият меден месец на Роджър Федерер. През 2009-та година швейцарецът е младоженец, като само пет дни след сватба си с Мирка, той губи в трети кръг от своя добър приятел и сънародник Станислас Вавринка. Това е най-ранната загуба за Роджър в последните осем месеца.

 

Райнер Шутлер е предупреден от съдията при заснемане на отпечатък върху корта след спорно отсъждане. Германецът отива до своята чанта, изважда фотоапарат и снимка в земята по време на двубой с Лейтън Хюит през 2004-та година. „Снимах го, защото топката категорично беше в аут. Имаме фантастично оборудваме за правилни отсъждания в днешно време и въпреки това виждаме подобни грешки. Всеки се оплаква, че тенисът е станал скучен, а когато някой направи нещо необичайно... получава предупреждение. Тълпата се засмя, но не и съдията. Жалко“, коментира Шутлер, който стига до финала, но губи от Гилермо Кория.

 

Бърнард Томич, който има многократни срещи в австралийската пътна полиция, е добре познат и на тази в Монако. „Един полицай спира баща ми, докато върви пеша“, разказва Томич, който е гражданин на Монте Карло. „Иска му документите. Рутинна проверка. Явно интересуващ се от тенис, полицаят пита баща ми: „Какво се е случило с колата?“

 

Странното парти на тенисистите. Играчите в Монте Карло получават възможност да се обличат като жени, да правят различни имитации един на друг или... на момичета от женския тур. Трудно бихме забравили облеклото на Жо-Филфред Цонга от партито през 2011-та година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини