Федерер отново е на колене (+видео)



31-03-2010 10:00 | Николай Драгиев

След 3 часа битка пред близо 13 хиляди души, световният номер 1 Роджър Федерер отпадна рано-рано и от супертурнира в Маями. Швейцарският маестро този път преклони глава пред Томаш Бердих. Чехът се справи с легендата с 6:4, 6:7, 7:6 и освободи пътя към титлата за Рафаел Надал.

 

Най-фрапантното в случая е, че Федерер за втора поредна надпревара си тръгва, след като е пропуснал мачбол. При 6:5 точки за Роджър в решителния тайбрек той даде шанс на Бердих да се измъкне. Два брутални форхенда на чеха и 61-ата непредизвикана грешка на Федерер решиха всичко в полза на близо двуметровия гигант.

 

Иначе в срещата Бердих можеше доста по-рано да реши нещата в своя полза. Той бе на 2 точки от успеха още във втория сет, водейки с 6:5 и 30:15, но тогава не се получи. Федерер измъкна тайбрека на втория сет, но се налагаше да изостава в целия трети, когато пак се стигна до решителен дълъг гейм. Този път шансът се усмихна на Бердих и той постигна втората си победа над Роджър от 10 мача. Първата бе на Олимпиадата в Атина през 2004 г. Сега чехът ще се изправи срещу Фернандо Вердаско в четвъртфиналите. Преди седмица в Индиън Уелс Томаш разгроми испанския талант.

 

"Знаех, че мачът ни ще прилича на този на Australian Open, когато поведох с 2:0 сета, но загубих. Тогава той заслужи успеха си. Днес имах нов шанс и най-накрая се възползвах. Мисля че това ми е втора победа от 10 мача с него," коментира доволният Бердих.

 

"Хубаво е да победиш най-добрия играч в света. Това обаче не е финал. Утре ме чака нов мач, срещу друг силен играч. Ще извлека максимума от тази победа и наистина се надявам да подобри самочувствието ми," допълни още той.

 

Федерер пък заяви, че не е доволен от представянето си като цяло в последните 2 седмици. "Имах толкова шансове в края. Държах нещата в свои ръце. Направих всичко, което можех, но не се получи. Ясно е, че не се представям на нужното ниво. Ще анализирам какво се случи," обясни световният номер 1.

 

Роджър обаче се закани, че загубата ще го мотивира максимално преди сезона на клей. "Незнам какво става. Играх толкова добре в Австралия и не очаквах да се получи така. Тази загуба обаче допълнително ме мотивира. Сега вече се настройвам за сезона на клей. Ще се готвя за него повече от сериозно," обеща Федерер.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини