Виктория Азаренка с втори пореден финал в Австралия



24-01-2013 08:29 | Станко Димов

Виктория Азаренка се класира за финал на Откритото първенство на Австралия за втора поредна година. Световната №1 се наложи с 6:1, 6:4 над Слоун Стивънс (САЩ), като по този начин записа 13-и пореден успех на кортовете в Мелбърн Парк.

Като цяло Вика изигра отличен двубой, в който имаше проблеми само в края, когато трябваше да подпечата мястото си в последния мач за турнира. Азаренка пропусна първите си 5 мачбола, които дойдоха при 5:3 и неин сервис, за да се възползва от шестия такъв. Съперника на Азаренка в последния двубой в турнира ще бъде китайката Ли На, която е финалистка в Австралия от 2011-а година.

"При 5:3 пропилях толкова много шансове, не можех да завърша мача. Бях на една точка от финала и нервите ме хванаха. До 5:3 бях много щастлива, след това не бях в най-доброто си състояние, но беше много важно да се справя с трудностите. Обичам да играя тук и съм щастлива, че успях да стигна финала. Ли На играе може би най-добрия си тенис, направи страхотен двубой срещу Мария, ще играем финал за първи път и ще бъде много трудно", каза щастливата финалистка в интервюто на корта.

Първият сет на двубоя се разви изцяло по вкуса на Азаренка. Световната №1 показваше добро ниво на играта си, а в същото време напрежението явно бе сковало 19-годишната Стивънс, която се все още живееше в приказката от победата над Серина Уилямс. Така неусетно за американката, Вика Азаренка си свърши перфектно работата и за половин час престой на корта поведе с 6:1.

Всичко за шампионката се развиваше чудесно и през втория сет. Русокосата състезателка проби в началото и сервираше за 3:0. Точно тук обаче Стивънс успя да върне пробива и да запази интригата в сета, а и в двубоя. В 8-ия гейм Азаренка стигна до преднина 15:40, след което успя да пробие.

Така световната №1 поведе с 5:3 и сервираше за място на финал. И всичко в гейма на Вика тръгна отлично – 40:15 и два мачбола. Тук обаче започна и драмата. Стивънс успя да стигне до равенство, а след това на 3 пъти Азаренка получаваше нови точки за двубоя. Така мачболите станаха общо 5, но нито един от тях не бе материализиран. За сметка на това младата американка успя да върне пробива за 5:4, а нервната шампионка поиска медицински таймаут и пое към съблекалните.

След прекъсване от близо 10 минути, световната №1 се завърна на корта и двубоят бе подновен. Вика до добра до преднина 30:40, получи 6-и мачбол и този път се възползва – 6:1, 6:4.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини