Новак Джокович оцеля в 5-сетова драма



20-01-2013 16:44 | Станко Димов

Новак Джокович се класира за четвъртфинал на Australian Open, след като оцеля в страхотна късна драма, продължила повече от 5 часа! Сърбинът, който е шампион в турнира през последните две издания, се наложи с 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5), 12:10 над Станислас Вавринка, реализирайки третия си мачбол в 22-ия гейм на петия сет!

„Този двубой ме върна назад в спомените ми. Преди 12 месеца, на финала тук играх с Рафа и положението беше сходно. Благодаря ви, че останахте толкова до късно. Вие направихте двубоя толкова специален”, сподели Ноле секунди след последната точка в двубоя.

Иначе Вавринка изигра феноменален мач и никак нямаше да бъде незаслужено, ако бе успял да детронира шампиона. Швейцарецът имаше своите моменти в двубоя – взе първия сет и водеше с 5:2 във втория. Стан бе с пробив аванс и в заключителния пети сет, но в крайна сметка трябваше да напусне корта победен.

„Той заслужаваше не по-малко от мен да спечели този мач”, призна Джокович.

Сърбинът трябва бързо да презарежда батериите, защото във вторник ще трябва отново да е на корта. На четвъртфиналите го очаква съперник от Топ 10 – Томаш Бердих. От началото на турнира чехът е много стабилен и достигна до последните 8 без да загуби сет.

Двубоят на централния корт „Род Лейвър арина” започна повече от неочаквано. Шампионът Джокович изпитваше известни затруднения с придвижването си по корта, като на няколко пъти се подхлъзваше фатално във важни моменти. От другата страна на мрежата Вавринка не спираше да бележи печеливши удари от форхенд и бекхенд, а резултатът не закъсня – 6:1 за швейцареца.

В началото на втория сет изглеждаше така, сякаш сърбинът си е научил урока и навлиза в обичайното си високо темпо. Ноле проби още на старта, но какво се случи след това – 4 поредни гейма за Вавринка. Така след по-малко от час (51 минути) Вавринка водеше в резултата с 6:1, 4:1.

При 5:3 в своя ползва швейцарецът сервираше за сета, от който го деляха само 2 точки. При 30:0 обаче Джокович се разигра и намери начин в последния възможен момент да върне пробива. Напълно очаквано в следващите няколко минути Вавринка влезе в психологическа дупка, която му костваше 6 поредни гейма.
В началото на третия сет двамата си размениха по пробив, с при 4:4 Ноле успя отново да се справи със сервиса на съперника, след което затвори сета – 6:4.

В четвъртия сет двамата не успяха да се пробият и достигнаха до тайбрек, в който победител излезе швейцарецът. От самото начало Вавринка поведе с мини-пробив, а след феноменална точка и уинър от бекхенд приключи тайбрека със 7:5.

В заключителния пети сет Вавринка започна с пробив – 1:0, но Ноле моментално върна – 1:1. В следващите близо два часа двамата не успяха да се пробият, за да дойде 22-ия гейм, в който Джокович реализира третия си мачбол след феноменален минаващ удар от бекхенд.

СБЛЪСЪКЪТ ДЖОКОВИЧ - ВАВРИНКА В СНИМКИ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини