Тони Надал: АТР са виновни за цирка в Мадрид (Част II)



04-12-2012 19:04 | Станко Димов

Предлагаме ви втора част от обширното интервю с Тони Надал. Първата част може да прочетете ТУК.

- В подготовката за сезон 2012 вие се опитвахте да направите стила на Надал още по-агресивен, а резултатите ясно се видяха на Australian Open. Върху какво работите сега?
- Целта ни е същата. В края на 2011-а направихме план. Бяхме наясно, че трябва да променим някои елементи от играта на Рафаел, които да му позволяват да записва повече печеливши удари, както и да се движи по-добре на твърдите кортове. Мисля, че бяхме изпълнили тази цел до момента, в който Надал се контузи. През 2013-а ще се опитаме да вървим по същия път.

- Ще бъдат ли трудни първите двубои след завръщането от контузията?
- Позовавайки се на статистиката, цифрите показват точно това – всеки играч, който се завръща от контузия, има нужда от известно време, преди да възвърне формата си. Не мисля, че ние ще направим изключение, така че по всяка вероятност ще имаме нужда от известно време.

- Като №4 в света е нормално да третираме Надал като основен фаворит на Australian Open. Контузията обаче променя малко нещата. Какви ще бъдат реалните цели на Надал в Мелбърн?
- Преди всички той трябва да се стреми да бъде здрав, опитвайки се да покаже най-доброто от себе си. Ако това се случи, след това ще видим какви ще бъдат резултатите.

- Мислите ли, че през 2013-а Надал може да достигне нивото, на което беше срещу Новак Джокович на финала в Австралия през 2012?
- Да, убеден съм. Това, което не знае е кога ще се случи – дали ще бъде в Австралия и на някой друг турнир. И точно тук идва проблемът – дали Рафаел ще може да покаже най-добрата си форма в турнирите от Големия шлем. Когато играеш добре няма проблеми, но когато си бил извън корта за толкова време е нормално да има съмнения. Освен това е много важно в турнирите от Шлема да имаш лек жребий в първите два кръга. Ако се наложи да играеш с тежък съперник още на старта става по-трудно да спечелиш.

- Смятате ли да играете на повече клей-кортове за сметка на бързите кортове?
- Това е много трудно. В момента календарът на АТР е разположен основно върху твърди кортове. Това е реалността и ние трябва да я приемем. Иска ми се Надал да играе само на червени кортове, но знаем, че това няма как да се случи.

- Няма как да се стремиш към първото място в света в момента, ако не си добър играч на хард кортове. Нали така?
- Разбира се. От 4 турнира от Големия шлем, 2 са на твърди кортове, 1 на трева и 1 на клей. Какво излиза – 50% от мачовете на Големия шлем се играят на цимент. Какво да кажем за „Мастърс 1000” турнирите – Индиан Уелс, Маями, Канада, Синсинати, Шанхай и Париж – „Берси” – всички те са на твърда настилка. Сложно е. В такава ситуация няма какво да направиш, освен да се концентрираш върху твърдите кортове. И добре – имахме 3 „Мастърс” турнира на клей, но от този сезон те станаха 2 (бел.ред. изключва синия клей в Мадрид). 

- И като става въпрос за Мадрид – през 2012-а Надал каза, че няма да се върне в турнира, ако остане на син клей. От АТР затвориха вратите за експериментите. Ще видим ли Рафа в „Меджик Бокс” през 2013?
- Да ви кажа честно не знам. Както и да е. Мадрид беше пълен провал на АТР, а не на човека, който реши да променя цвета на корта. Защото този човек може да иска да направи това и това, но от АТР бяха длъжни да направят мониторинг и да проверят дали настилката отговаря на изискванията. Никак не съм съгласен с това да имаме син клей, върху тази настилка просто не можеше да се движиш нормално. Отдавна имаше проблем с този турнир, породен заради надморската височина и фактът, че условията за игра по нищо не приличаха на „Ролан Гарос”, който е завършека на сезона на клей. За мен този турнир беше пълен провал. Но пак повтарям – провалът е на сметката на АТР, а не на собственика, който може да реши да прави каквото си поиска.

- Има ли вина календарът р АТР за контузиите?
- Не. Календарът щеше да има вина, ако всички състезатели се контузваха. Със сигурност календарът е много тежък за спортистите, но не той е виновен за техните контузии. Вярно е, че когато се състезаваш на най-високо ниво и полагаш толкова усилия е трудно да се опазиш от контузия. Ако направим един поглед назад ще видим колко много велики играчи се контузиха заради агресивността на тениса – Куертен, Норман, Сафин, Хюит, Моя, Налбандян, Дел Потро...мога да изброя и още няколко тенисисти. Това трябва да бъде червена лампичка. Това е все едно един тим от Формула 1 да не предприеме мерки, когато болидът му не е достатъчно бърз. И след това – ако пилотът катастрофира ще бъде ли виновен отборът, че се е опитвал да направи колата по-бърза?

- Защо много от играчите се оплакват от натоварения календар, а като свърши сезона участват на куп демонстративни двубои. Това не е ли противоречиво?
- Мисля, че не е. Има огромна разлика между един демонстративен двубой и един състезателен такъв. В седмиците, в които няма турнири, играчите трябва да поддържат форма по някакъв начин. Някои избират демонстративни двубои, други да тренират индивидуално. Аз не мисля, че има особена разлика между един демонстративен двубой и една сериозна тренировка. За мен е едно и също.

- Рафаел Надал ли ще бъде големият фаворит на „Ролан Гарос”?
- На този етап не мисля за „Ролан Гарос”. До началото на турнира има 6 месеца. През последните години Рафаел беше сред фаворитите, когато започваше турнира. Надявам се, че този път няма да направи изключение. В месеците до „Ролан Гарос” ще видим дали Надал е фаворит №1, или №2, №3 и №4 за титлата в Париж.

- Възможно ли е Надал отново да стане №1 в света?
- Да, възможно е. През 2012-а Надал показа много добър тенис, бе на много високо ниво. Ако всички се развива добре, Рафаел възвърне формата си, има малко късмет във важните моменти и успее да се опази от контузии, то тогава може отново да бъде №1. Към днешна дата обаче изобщо не мисля затова, нито пък мога да го прогнозирам.

- Колко години тенис остават на Рафаел Надал?
- Какъв е смисълът да мисля за това, след като дори не знам дали утре ще вали дъжд или не. Ще видим. Надявам се, че нещата ще вървят добре за нас. Вярвам, че всичко ще бъде наред и пред нас предстоят още години тенис на високо ниво, защото искам да се забавлявам.

- Някога мислили ли сте за отказване от тениса?
- Не, никога.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини