Тони Надал: Контузията на Рафа остана в миналото (Част I)



03-12-2012 16:32 | Станко Димов

Треньорът на Рафаел Надал – Тони Надал даде обширно интервю за испанските медии, в което разказа за тежките 5 месеца, в които Матадора се възстановяваше от контузия на коляното. Тони Надал сподели любопитни щрихи от изминалия сезон, разкри какви са тревогите и съмненията на неговия племенни и обясни защо Рафа се е разплакал след финала на „Ролан Гарос”. Предлагаме ви Част I от интервюто на Тони Надал.

- Какво беше най-тежкото нещо през тези 5 месеца, в които Рафаел Надал не игра?
- Най-тежкото за нас беше несигурността. Това, че не знаехме кога точно Рафаел ще се завърне и просто трябваше да чакаме състоянието му да се подобри.

- Вие какво правихте през това време? За първи път от доста време сте имали възможността да останете на едно място, а не да пътувате из света по различни турнири...
- Да, точно това и направих. Бях щастлив, че мога да съм у дома със семейството си, но това което също ме радва е да знам, че племенникът ми е здрав и може да се състезава. Ако трябва да избирам между двете неща ще кажа, че колкото и да ми липсва дома предпочитам племенникът ми да е здрав и да играе, отколкото да стоя 5 месеца и дома и да чакам да се възстанови.

- През годините Рафа Надал имаше много проблеми с контузии, особено с лявото коляно. Последната му травма ли бе най-сериозна?
- Не съм сигурен дали беше най-тежката като контузия, но определено беше най-продължителната, в това няма съмнение.

- Какво беше първото нещо, което направихте когато хванахте тенис ракета в ръка след толкова месеци пауза.
- В такава ситуация първото нещо винаги е да ударих един форхенд (смее се).

- Какво загубихте в тази пауза?
- Това е относително. Разбира се първото нещо, което се губи в подобни ситуации е увереността, защото ти липсват ежедневните тренировки. Когато се завърнете след подобна пауза е нормално да имате и някои съмнения. Това е така всяка година. Когато сезонът завърши, а след това подновим тренировки за следващия, винаги имаме някои съмнения. Те основно са свързани с това как ще започне новия сезон, дали резултатите ще са по-добри или по-слаби от предишния. Сега, след като не сме играли толкова време, е нормално съмненията да са още по-големи.

- Предстои ли ви работа относно психиката на Надал?
- Не, тази работа вече сме я свършили. Рафаел добре знае, че в живота има моменти на върхове и падения. Знае, че трябва да бъде търпелив. Не мисля, че има какво да работим върху психиката му.

- Значи съмненията са за резултатите от следващата година?
- Един от основните въпроси е дали Надал ще успее да си върне формата, в която беше преди контузията. Преди травмата, Рафаел играеше много добре, мисля, че беше №1 в ранглистата по спечелени точки за годината. На „Ролан Гарос” той започна да има проблеми и всичко се промени. Напълно нормално е сега да се чудим дали Надал ще може да покаже формата началото на сезон 2012. Разбира се нормално е да се чудим дали този или онзи играч ще бъде в по-добра форма, дали ще удря топката по-добре от Рафаел. Това са нормални неща.

- Страхувате ли се от рецидив?
- Не. Няма как Рафаел да излезе на корта и да се тревожим дали контузията няма пак да се обади. Когато той е готов и се подготвя на 100% бъдете сигурни, че на корта също ще играе на 100%. Не мислим за рецидив, такива неща няма как да се отразят добре на Надал.

- След като Надал е спечелил толкова много, сега усилията ще бъдат за подобряване на различни рекорди от историята, или?
- Не, когато си на подобно ниво играеш за себе си, защото обичаш да играеш срещу най-добрите, защото обичаш тениса като цяло. След това, ако в тези двубои се пренаписва историята, вече идва на втори план. Това не е същественото. Нормално е всеки да иска да достигне до върха и да остави част от себе си в историята. Най-важното нещо обаче е тенисистът да е удовлетворен от това, което прави.

- Кой беше най-добрият двубой на Надал през 2012?
- Той изигра страхотен мач срещу Давид Ферер на полуфиналите на „Ролан Гарос”. Игра добре и на финалите в Монте Карло и Рим срещу Новак Джокович. На финала на Australian Open Рафаел игра на много високо ниво, но за жалост накрая загуби, според мен и заради липсата на малко късмет.

- Ако Надал не беше контузен щеше ли да загуби от Росол на Уимбълдън?
- Не искам по никакъв начин да поставям под въпрос победата на Росол. Не съм сигурен обаче, че ако Рафаел беше в състояние да играе на 100% щеше да загуби. Още преди двубоя бяхме наясно, че Рафаел не е в най-доброто си състояние, мислите за евентуална контузия няма как да ни подминат в подобен момент. Както и да е, това остава в миналото. Росол заслужаваше да спечели и го направи.

- Видяхме сълзи в очите на Надал, след като спечели за 7-и път „Ролан Гарос”. Той се радваше така, сякаш печели турнира за първи път. Защо?
- Това е в резултат на огромното напрежение. Рафаел игра много добре по време на целия сезон на клей и не беше загубил сет до финала на „Ролан Гарос”. Във финала той поведе с 2:0 сета, а след това започна да вали , кортът стана много влажен, а Джокович подобри значително нивото си. Картината на корта се промени коренно за няколко минути. Рафаел беше загубил 3 последователни финали в Големия шлем от Джокович – Уимбълдън, US Open и Australian Open. Когато излязохме да довършим финала в понеделник знаехме, че не трябва да загубим, иначе щеше да боли много. Рафаел изигра перфектен сезон на клей, чиято кулминация е „Ролан Гарос”. И когато си извървял отлично целия този път, накрая да загубиш на финала щеше да бъде много тежко. Точно затова имаше и огромно напрежение. Джокович започна да играе много добре, а целият стрес излезе наяве след последната точка.

- В предишни години вие придружавахте Надал на Australian Open, но не и на турнирите преди него в началото на сезона. Сега ще бъдете с Рафа от самото начало, защо?
- По две причини. Първата е, че след толкова дълга пауза и на мен ми липсват турнирите и пътуването. Втората е, че ще мога да вземе семейството си с мен.

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ ВТОРА ЧАСТ НА ИНТЕРВЮТО С ТОНИ НАДАЛ.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини