Анди Мъри дочака своя бленуван триумф след петсетова битка



11-09-2012 04:47 | Искрен Минчев

Един от най-талантливите тенисисти изобщо стъпвали на професионалните кортове - Анди Мъри дочака своя триумф в турнирите от Големия шлем. Той победи Новак Джокович във финала на US Open 2012 след 7:6(10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2. С тази си победа Мъри стана първият британец след Фред Пери през 1936-а година с титла от Големия шлем.

За Мъри това е първа титла в турнирите от Големия шлем от 28 опита. Само Горан Иванишевич и Петър Корда са имали нужда от повече участия преди такъв успех. Мъри става и първият британец от 1936-а година с титла в най-престижните четири турнира.

Любопитен факт е, че Мъри става едва вторият състезател, различен от Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал с титла в турнирите от Големия шлем в последните 31 състезания.

Час и половина продължи първият сет, който завърши с епичен успех за шотландеца. След равностойна игра логично се стигна до тайбрек, който продължи 24 минути! При 4:2 точки в полза на Мъри, той спечели разиграване от над 30 удара, което се оказа решаващо. Джокович успя да спаси два сетбола, но при третия нямаше какво да стори - 12:10 точки в полза на Мъри.

Любопитен факт е, че Мъри е спечелил всичките си 6 тайбрека, които е играл в целия турнир.

Във втората част Мъри сякаш си повярва допълнително след успеха и взе бърз аванс от 4:0 гейма. Той не успя да задържи това ниво до края на частта. Джокович постепенно подобри играта си и върна двата пробива за 5:5! Все пак шотландецът спечели следващите два гейма и поведе с 2:0 сета - 7:6, 7:5.

Важно е да се отбележи, че двубоят се игра при доста силен вятър, който неминуемо затрудни много и двамата състезатели.

Оттук нататък Джокович трябваше да се надява да осъществи четвъртия си обрат от 0:2 сета. Сърбинът сякаш наистина вярваше в подобна развръзка и изигра на много високо ниво следващите два сета.

Джокович повиши видимо нивото си на игра и в третия сет даде само два гейма на своя опонент за 6:2 в своя полза. Сърбинът значително намали непредизвиканите грешки, а освен това успя и да повиши успеваемостта си при начален удар.

Ноле наистина вярваше, че може да постигне обрат дори от този резултат. Самият Мъри обаче бе губил само в един случай в турнирите от Големия шлем, след като поведе с 2:0 и това се бе случило при дебюта му в тези състезания през 2005-а.

В четвъртата част Джокович поведе още в началото с 2:0 и запази този свой аванс за 6:3 в своя полза. Така той вкара срещата в логичен пети сет, който се превърна в битка на изтощението.

В крайна сметка срещата логично се превърна в битка на изтощението. По-свеж и подготвен на корта сякаш бе Анди Мъри. След над 4 часа и 30 минути Мъри дръпна с два пробива и бе видимо в по-добро състояние на корта.

Джокович повика физиотерапевт, който да третира неговото бедро. Публиката в Ню Йорк не прие добре това решение на Джокович и го освирка. Това не помогна на Джокович и Мъри без проблеми завърши двубоя в своя полза след 6:2.

"Поздравявам Анди Мъри за титлата, той напълно я заслужава. Поздравявам и неговия отбор, който свърши отлична работа. Аз дадох всичко от себе си във финала, наслаждавах се," коментира Джокович.

Интересен факт е, че това е първият случай от 2003-а година, когато турнирите от Големия шлем са спечелени от четирима различни състезатели. С успеха си Мъри ще съумее да изпревари в световната ранглиста Рафаел Надал от третото място.

Също така е необходимо да се отбележи, че Мъри е първият британец от 1936-а година с титла в турнирите от Големия шлем. Той стори това при 28-ия си опит. Само Горан Иванишевич и Петър Корда са имали нужда от повече.

Важно е да се отчете, че през тази година турнирите от Големия шлем са спечелени от четирима различни тенисисти - Новак Джокович в Мелбърн, Надал в Париж, Роджър Федерер в Лондон и Мъри в Ню Йорк.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини