Новак Джокович е на полуфинал след 4 спасени мачбола!



05-06-2012 21:07 | Станко Димов

Новак Джокович премина през деветте кръга на ада, но се класира за полуфинал на Откритото първенство на Франция. В изключително драматичен двубой сърбинът се наложи в 5 сета над местния фаворит и любимец Жо-Вилфред Цонга. В отделните части резултатът бе 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (8), 6:1.

Освен, че оцеля в повече от 4 часа битка на „Филип Шатрие”, Джокович трябваше да спасява и 4-мачбола, всичките в края на сет №4. Сърбинът обаче показа защо е №1 и неутрализира  по отличен начин възможностите на Цонга да се класира за полуфинал.

В петия сет пък, намокреният от дъжда корт и умореният съперник дойдоха като сватбен подарък за Ноле, който взе предимство още от началото и до края, не трепна. За Джокович това е осми пореден полуфинал в турнирите от Големия шлем.

Благодарение на успеха водачът в схемата Джокович се класира за полуфинал, където ще се изправи срещу Роджър Федерер. Двубоят между двамата ще бъде повторение на миналогодишния сблъсък между двамата, когато успехът грабна Федерер, нанасяйки първо поражение на сърбина за календарната година.

"И преди мача казах, че ще дам всичко, на което съм способен. Бях много близо. Исках победата на всяка цена и много държах да спечеля. Съжалявам, че накрая не ми останаха сили да се преборя в последния сет. Извинявам се, че не успях. Ще продължа да тренирам и догодина ще се върна по-добър," коментира Цонга в интервю на корта.

Началото на двубоя бе изцяло за Новак Джокович. Играта се водеше предимно от основната линия, а в такава ситуация превъзходството на световния №1 бе смазващо. Цонга трудно се задържаше в разигравания и грешеше почти от всяка позиция на корта, което моментално бе наказано от Ноле. 21 минути игра бяха достатъчни за преднина 6:1.

Картината на корта се запази и в началото на втория сет. Сърбинът продължи да играе изключително точно и да чака логична грешка у съперника. Така и стана и набързо Ноле поведе с 4:2. Тук някъде, подкрепян от близо 15 000 зрители на „Филип Шатрие”, Цонга реши да смени тактиката и започна да излиза по-често  на мрежата. Това даде резултат и пробивът бе върнат за 4:4, като малко по-късно с втори пробив резултат в сетовете бе изравнен – 6:1, 5:7.


По долу-горе сходен начин се развиха събитията на корта и през третия сет. Отново ранен пробив за Джокович, който в средата на сета бе върна от Цонга. Ноле сервираше при 4:5 и при 5:6 за оставане в сета, като при втория случай се пречупи и французинът отново се наложи с 5:7!

В четвъртия сет отново Ноле първи стигна до точка за пробив, но с няколко бомби от първи сервис Цонга съхрани подаването си. Сетът вървеше гейм за гейм и тайбрекът изглеждаше неизбежен. При 4:5 и сервис за Ноле обаче драмата стана пълна. С няколко страхотни удара Цонга достигна до преднина 15:40, което автоматично означаваше и 2 мачбола!

В този момент на помощ на световния №1 се появи неговият първи сервис. С няколко отлични начални удара Цонга дори не получи да влезе в разиграване и Ноле оцеля.

2 гейма по-късно, при 5:6, упражнението се повтори. Цонга действа супер агресивно и достигна до 2 точки за място на полуфинал. И отново в този момент Джокович показа олимпийско спокойствие и хладнокръвие и майсторски излезе чист от ситуацията. 6:6 и логичен тайбрек.

Секунди преди заключителния гейм над корта започна да вали, но това не попречи двубоят да продължи. В тайбрека Цонга поведе с 4:2 и отново предвкусваше победата, но отново не успя – 8:6 и сет за Джокович.

Всички тези пропуски оказаха своето влияние в най-неподходящия момент – последният пети сет. Умората сякаш първа си каза думата в краката на Цонга и Ноле проби, след което затвърди за 3:0, извървявайки огромна крачка към място на полуфинал.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини