Йон Цириак: Уважавам Надал от А до Я, но и той ще хареса синия клей



04-05-2012 12:56 | Николай Драгиев

Собственикът на турнира в Мадрид Йон Цириак опита да защити решението си да смени цвета на настилката и да премине към син клей. Решение, което предизвика огромна полемика и донесе огромни критики към него.

Румънският милиардер е известен с нестандартните си решения, но в случая твърди, че този ход е продиктуван единствено от интереса на зрителите, които ще могат да виждат топката по-добре по корта.

В бизнеса на Цириак, тенисът е изключително малка част, но той много държи на нея. В миналото румънецът е бил партньор на двойки на легендата Илие Настасе.

Предишният екстравагантен ход на Цириак на турнира в Мадрид преди години бе свързан с решението му да използва манекенки в ролята на децата събиращи топките по корта.

Самият Цириак опита да се защити в задочния спор с Рафаел Надал, който е най-недоволен от промяната на цвета на клея.

"Уважавам Надал от А до Я, уважавам мнението му за тениса и всичко останало. Но аз вярвам, че той сам ще се убеди в предимствата на синия клей, когато ги види. Той е мъж, който може да установи това," обясни Цириак.

"За играчите на корта видимостта е 22% по-добра. За зрителите по телевизията подобрението е 27%," обосновава се Цириак, който твърди че лично не печели нищо от промяната.

Йон Цириак си спомня, че преди по подобен начин е било прието и предложението му да направи сини кортове в зала преди 25 години.

"Направих същото преди 25 години с първите сини кортове в зала. Всички дюдюкаха срещу това, но зрителите се влюбиха в промяната от пръв поглед. После всички признаха, че съм прав. Върху новата промяна работим от 5 години," казва още Цириак.

Освен всичко румънецът отчита, че за направата на син клей се изисква много по-голям финансов ресурс, тъй като керемидата преминава повече обработка.

Самият Цириак обаче признава, че подобна промяна, макар и към по-добро, не е възможна навсякъде. "Не очаквам на Уимбълдън да преминат към синя трева," шегува се той.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини