Ще се завърне ли Краля на трона?



11-04-2012 17:16 | Станко Димов

След австралийското лято и битките в САЩ е време за дългоочаквания сезон на клей, който води тенис елитът в Европа. През последните години срещите на червена настилка по традиция минават под диктовката на Рафаел Надал, който не случайно си спечели прякора „Краля на клея”.

Тронът на Краля обаче бе сериозно разклатен миналата година, когато Рафа бе победен на два пъти от Новак Джокович във финали на клей. Любопитното е, че това бяха и единствените два мача между двамата през 2011-та, в които испанецът не взе сет!

Само един Господ знае какво щеше да стане, ако Федерер не бе спрял серията на Ноле на полуфиналите на „Ролан Гарос” и ако сърбинът се бе класирал и на този финал...

За никого не е тайна, че най-големият си „допинг” Надал получава в сезона на клей. Това е периодът, в който Рафа може да запише два месеца, без да загуби мач, да вдигне няколко титли, с което да възвърне увереността си.

Пример – сезон 2010: Надал буквално прегази всички на землена настилка, в това число спечели „Ролан Гарос” без да загуби сет, взе необходимата доза самочувствие, която му помогна впоследствие да вдигне трофеите от Уимбълдън и US Open.

Както обикновено „код червено” за Надал започва още в Монте Карло. Макар и да звучи странно, за мен това ще бъде и вторият най-важен турнир за испанеца след „Ролан Гарос”! Въпреки, че е едва началото на сезона на клей, турнирът определено е специален за Надал, който има 7 поредни титли.

Безспорно „Мастърс”-а в Княжеството е Турнирът на Надал. Дотук добре., проблемът е, че тази година в Монте Карло ще участва и Джокович. Което вещае и главоболия за Матадора. Ако сърбинът успее да детронира Рафа, то той ще нанесе още един удар по самочувствието му, при това ще го нанесе на неговия турнир, в неговия дом...

Това е единият вариант. При триумф на Надал обаче (разбира се след мечтан финал с Джокович), Рафа не само най-накрая ще запише победа над сърбина, но и ще се напомпа допълнително със сила, убеден във възможностите си да свали от върха тенисист №1. Така, макар и едва първи турнир на клей, който на всичкото отгоре е редовно подценяван от някои от топ-играчите (бел.ав. Роджър Федерер), надпреварата в Монте Карло може да се окажа с решаваща роля за целия сезон на Рафаел Надал!



Нещо повече, ако Рафа спечели в Монте Карло и фактът, че Джокович ще трябва да брани титлите в Рим и Мадрид....приказката за Ноле това лято може да не е с хепи енд. Разбира се това са само предположения.

Може би има и такива, които се чудят защо доказан играч като Роджър Федерер е така подценяван, когато става въпрос за клей? Как е възможно изобщо швейцарецът да бъде поставен на заден план? Без да подценявам Федерер смело мога да предположа, че неговите битки ще започнат малко по-късно. И за малките деца е ясно, че цел №1 за Маестрото ще бъдат Олимпийските игри в Лондон, където той ще преследва първият си златен медал. Разбира се другият приоритет по традиция е Уимбълдън.

Самият Федерер на няколко пъти през годината призна, че програмата му е базирана и съобразена точно с двубоите на трева. Така че се очаква резервоарът на швейцареца да бъде пълен точно юни и юли, а битките на клей да служат по-скоро за добра подготовка.

Предвид няколкото впечатляващи победи от началото на годината, едно момче от САЩ заслужи уважение и определено ще бъде нежелан съперник за сезона на клей. Разбира се става въпрос за Джон Иснър. И ако успехът на 206-сантиметровият гигант над Федерер (клей, Купа „Дейвис”) бе приет от мнозина като изненадващ, то изненадани нямаше, или поне не трябва да има, след победата над Цонга, отново на клей, отново за Купа „Дейвис”. Въпросните победи стават още по-впечатляващи от факта, че са постигнати във формат 3 от 5 сета.



Всъщност Иснър загатна за потенциала си на клей още миналата година. В първи кръг на „Ролан Гарос” той поведе с 2:1 сета срещу Рафаел Надал. В последствие Рафа обърна двубоя, а до края на турнира никой не успя да вземе от него толкова, колкото Иснър. Впечатляващо, нали.

В крайна сметка всички въпроси скоро ще получат своите отговори. Надал или Джокович? Или пък Федерер? Дали не е време за Иснър, или някой друг? Много въпроси, малко време, един отговор – сезонът на клей! Приятно гледане.

СТАНКО ДИМОВ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини