В очакване на сезона на клей



10-04-2012 13:33 | Станко Димов

В края на седмицата започва може би най-натоварената част от годината – сезонът на клей, който в следващите 2 месеца почти няма да даде почивка на топ играчите в света.

Рафаел Надал, който е шесткратен шампион от „Ролан Гарос”, ще излезе на любимата си землена настилка още идната седмица на турнира в Монте Карло, където неизменно печели титлата през последните 7 години.

Въпреки, че в последните месеци игра 3 финала в турнири от Големия шлем, испанецът няма трофей от близо година, като последно стана шампион именно на клей („Ролан Гарос” 2011).

Пътят към безпрецедентната осма титла от Монте Карло обаче изглежда ще бъде по-труден от всякога за Надал, тъй като участие в турнира е потвърдил и световният №1 Новак Джокович, който спечели последните 7 двубоя с Рафа, всичките на финали. 
Самият Джокович има 5 участия в Монте Карло, където живее, но откъдето никога не си е тръгвал с титла.

Миналата година Ноле и Рафа се изправиха 2 пъти на клей, като сърбинът записа чисти победи над опонента си, който по това време все още беше водач в ранглистата. Въпреки, че Ноле не показва убийствената форма началото на сезон 2011, когато записа повече от 40 последователни победи, сърбинът безспорно има най-голям шанс да обърка сметките на Краля на клея.

На няколко пъти Джокович открито призна, че приоритет №1 за него през годината ще бъде триумф на „Ролан Гарос”. Ако това се случи, то Ноле не само ще направи т.нар. „Кариерен шлем”, но и ще стане първият след Род Лейвър (1969), който държи едновременно в ръцете си всички титли от Шлема.

Някъде на заден план на този етап остават Роджър Федерер и Анди Мъри. Швейцарецът и тази година няма да участва в Монте Карло, като за сметка на това ще си вземе още няколко дни почивка. Това обаче не изненадва, защото цел №1 за ФедЕкспрес ще бъде месецът с турнири на трева (Уибълдън и Олимпийските игри) след сезона на клей.

Подобно е положението и при Анди Мъри. Въпреки, че през миналата година показа страхотно ниво на клей, британецът никога не се е чувствал в свои води на тази настилка и „по традиция” не адмирира големи амбиции през април, май и началото на юни.

Разбира се, когато става въпрос за клей не трябва да с лека ръка да се подминават Николас Алмагро и Давид Ферер, които заслужено биват определяни за едни от най-големите специалисти на тази настилка.

Ето и датите на най-комерсиалните надпревари на клей през сезона:

15-22 април: Monte-Carlo Rolex Masters: Монте Карло („Мастърс 1000”)
23-29 април: Barcelona Open Banc Sabadell, Барселона (АТР 500)
06-13 май: Mutua Madrid Open, Мадрид („Мастърс 1000”)
13-20 май: Internazionali BNL d'Italia, Рим („Мастърс 1000”)
27 май – 10 юни: „Ролан Гарос”, Париж (Голям шлем)

СТАНКО ДИМОВ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини