Димитров на четвъртфинали в Шлема - 2:2



03-09-2019 11:38 | Николай Драганов

Григор Димитров ще се изправи за осми път срещу Роджър Федерер, а арена на техния сблъсък ще стане централния корт в Ню Йорк, където двамата ще излязат за мач от четвъртфиналите на US Open.


Статистиката на двубоите между двамата категорично е в полза на швейцареца - 7 победи от 7 мача. В тях Григор е спечелил общо два сета - по един в Бризбън през 2016-та и на Australian Open седмица по-късно същата година. 


Общо в Големия шлем мачовете помежду им са два - споменатият двубой в Мелбърн през 2016-та, спечелен от Федерер след 6:4, 3:6, 6:1, 6:4, както и година по-късно на Уимбълдън, когато Маестрото постигна категорична победа с 6:4, 6:2, 6:2, а малко след това спечели и титлата. 


На фаза четвъртфинал двамата са играли три пъти - през 2013-та и 2014-та в Базел и през 2016-та в Бризбън. За последно се срещнаха на финала на турнира в Ротердам през миналата година, когато Федерер спечели с 6:2, 6:2.


Все пак Григор знае как се печелят четвъртфинали в Големия шлем. На US Open той ще играе на тази фаза за първи път, но до този момент е достигал до тази фаза на турнир от Голямата четворка четири пъти, като има 2 победи и 2 загуби. 


За първи път българинът достига до Топ 8 на Australian Open през 2014-та година, когато губи от Рафаел Надал в четири сета. Същата година обаче на четвъртфинал на Уимбълдън е победен Анди Мъри, действащ шампион, при това с 3:0. На полуфиналите Гришо губи от бъдещия шампион Новак Джокович в оспорван двубой, завършил в четири сета. 


Следва тригодишна пауза, преди в началото на 2017-та Григор да успява до достигна до четвъртфинал отново в Австралия - победа в три сета над Давид Гофен, последваната от драматична загуба в петсетов трилър от Рафаел Надал на полуфиналите.
За последно Димитров достига до Топ 8 отново на Australian Open - през миналата година, когато допусна поражение от Кайл Едмънд. 

 

Мачът между Григор Димитров е последен в програмата на централния корт. Българинът беше определен за аутсайдер от букмейкърите. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини