Стягай се, Гришо!



08-08-2013 12:47 | Калин Дацов

Пиша следващите редове с ясната уговорка, че съм един от многото фенове на Григор, които споделят радостта от доброто му представяне и страдат, когато играта му не върви. Чели сме много суперлативи за Григор, самият аз съм писал доста хвалебствия по негов адрес. Сега ще си позволя да бъда критичен.

 

Статистиката показва, че през 2013 г. Димитров е изиграл 43 двубоя, от които е загубил 17. Заработил е 600 хил.  долара само през тази година. Тук категорично искам да заявя, че правя разлика между загуба и „загуба“. Лесно може да се отличат двубоите му с Томи Хаас във Вашингтон, Вердаско в Бостад, Вавринка в Мадрид, дори с Иво Карлович в Загреб, макар всички те да завършиха неблагоприятно за 22-годишния хасковлия.

 

Но когато теглим чертата виждаме и други резултати  - лично за мен най-голямото разочарование през 2013 г. в представянето на Григор Димитров е мачът му с Фабио Фонини през януари в Сидни. Двубой, който дойде веднага след онази огромна радост, която ни донесе в Бризбейн при достигането на финал срещу Мъри. Очакванията естествено бяха големи. Безсънието тогава беше фактор в голяма част от тенис феновете у нас. Още се чудя защо този мач трябваше да е на телевизионен корт. Мъка, голяма мъка.

Григор показа основна слабост – липса на хъс, на желание за постоянство. Резултатът – безславно 3:6 1:6 за Фонини. Разбира се, по-късно през годината италианецът напълно преобрази играта си и днес една загуба от него не би изглеждала изненадваща, но тогава нещата бяха различни. А точно Фонини през 2013 г. спечели първите си две титли на ниво ATP и се намира под номер 16 в световната ранглиста.

 

Към днешна дата Григор е номер 31 в света. Титли при мъжете – няма. Кратка справка в официалния сайт на ATP показва, че единствено Григор Димитров и Беноа Пер (27) нямат титла от играчите между топ 20 и топ 40. Всички останали имат една или повече. Утеха за нашето момче е, че поне превъзхожда Пер по харизма и фенове във Фейсбук.

 

За да бъдеш незаменим, трябва да си различен. Този девиз на пръв поглед описва добре Григор Димитров. Различен е. Да. Нужен ни е. Но силно се надявам малко да му влезе акъл в главата и всеки път да я посочва, след като се поздравява с победа. Защото именно в главата му се коренят голяма част от проблемите. Статистиката говори красноречиво именно това. Когато възхваляваш някого, се доверяваш на сърцето си, но когато го критикуваш, най-добре се доверявай на факти.

Какво казват числата? През 2013 г. Григор Димитров има около 50 аса повече от световния номер 1 Новак Джокович например (45 двубоя на Джокович срещу 42 на Димитров). 50 директни точки. Когато става въпрос за двойни грешки, нашето момче е допуснало близо два пъти повече – 58 за сърбина спрямо 111 за Димитров. Желателно е Григор леко да повиши ефективността си, когато пред него се открие възможност за пробив. Както казва един познат – „Той си мисли, че точките за пробив са краката на Маша, нямат свършване, все ще се възползва някога“. Е, на всички ни е ясно, че не е така.

 

Друга често срещана критика е тази към непостоянния му бекхенд с една ръка. Колкото и привържениците на бекхенда с две ръце да се застъпват за по-голямата сигурност, така и трябва да отбележим неоспорим факт – половината осминафиналисти на тазгодишния "Ролан Гаро"с играеха бекхенд с една ръка.

Четирима достигнаха четвъртфиналите. Григор не беше сред тях. За отбелязване е обаче, че най-младият от постигналите този резултат е Ришар Гаске – 27 г., следват Вавринка, Алмагро, Федерер, Робредо, Хаас…  Григор Димитров е единственият под 23 г., който е в топ 40 (а и още много нагоре в класацията) и играе бекхенд с една ръка.  Тук безспорно Димитров е различен.

В същото време треньорите масово „натискат“ играчите да използват бекхенд с две ръце, който приляга по-добре на съвременните технологии при ракетите, а и е по-подходящ за игра от основната линия. Но пък ветераните, играещи бекхенд с една ръка с всеки турнир ни доказват колко многообразна може да бъде употребата на този удар.

Безспорно 2013 г. е успешна за хасковлията, който вече е защитил точките си от миналата година. Остава му да докаже и на себе си, че израства. Вярвам, че успехите предстоят. В противен случай рискува да се превърне в мъжкия вариант на Ана Курникова.

от Калин Дацов © 2013 RE:SPORT

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини