Григор Димитров: Да играеш с №1 в света e удоволствие



31-05-2013 21:32

Григор Димитров стана първият български тенисист, стигнал до третия кръг на турнир от "Големият шлем" при мъжете. На "Ролан Гарос" в Париж негов съперник ще бъде водачът в ранглистата Новак Джокович.

- Григор, кажете ни как се чувствахте в мача с Лука Пуй. Лесен първи сет, а после като че ли наистина заприлича на двубой.
- Условията определено бяха трудни. Почти през цялото време валеше и не бе лесно да се играе. Той направи много силен втори сет, но и аз го оставих да се върне в мача. Дадох му възможност и той се възползва. Смятам, че играх много приличен тенис и се опитвах да печеля точките и да се съобразявам с времето.

- Можете ли да сравните формата си от Мадрид и сега?
- Различно е. Има разлика от турнира в Мадрид, където се играе в два от три сета, и "Големият шлем". Психическата настройка, всичко е друго. Иначе се чувствам добре, но за следващия мач имам нужда от повече агресия. Освен това участвам и на двойки. Надявам се да покажа най-доброто от себе си.

- Смятате ли, че влязохте в подходящ ритъм за мача с Джокович?
- Това е едно от нещата, за които непрекъснато си мисля. Но в такъв мач всичко може да се случи. Играеш срещу №1 в света и изпитваш удоволствие, но в същото време трябва да си на върха на възможностите си.

- Какво правите в съблекалнята, когато вали? Имате ли определени навици?
- Никога не е лесно в такъв момент. Не е приятно три пъти да влизаш и да излизаш от корта. Но какво мога да направя? Вършиш едни и същи неща, нищо особено, но опитвам непрекъснато да съм концентриран. Трябва да си подготвен по най-добрия начин винаги и аз се чувствам нормално.

- Нямате време за почивка, четене или слушане на музика?
- Обикновено правим точно това. (Смее се.)

- За вас се говори като за член на група млади таланти заедно с Раонич, Янович и Томич. Ако изключите себе си, кой има най-големи шансове за пробив?
- Труден въпрос. Не знам, честно. Мисля, че всички имаме шансове. Но не мога да посоча едно име, защото напоследък всички показваме добри резултати. А и не обръщам голямо внимание на това, което правят останалите.

- Какво означава за вас да играете срещу Джокович и да имате възможност за класиране в четвъртия кръг?
- Страхотно чувство, няма съмнение. Ще изляза на корта с усмивка. Това е сигурно. Но усмивката не печели мача. (Смее се.) Трети кръг, голям корт, добри условия за всичко. Най-важното е да играеш така, че да изпитваш удоволствие от това, което правиш. Аз наистина ще опитам да покажа най-доброто от себе си. Никога не знаеш какво ще се случи. Не мога да обясня какво е чувството да излезеш на корта и да си готов за битка.

- Какво най-много ви харесва на големите кортове?
- Всичко. Имаш повече пространство за тичане, зрителите са много и просто усещаш разликата във въздуха. Супер. Опитваш да се представиш максимално добре и мислиш положително.

- Кажете ни каква е промяната във вашата игра. Имам предвид шведските ви треньори, които са специалисти на червени кортове. Какво научихте за тази настилка?
- Аз тренирах на твърди кортове в зала. Ако искате, вярвайте.

- Не на червено?
- Не, в зала на твърда настилка. Но аз израснах на червено и това е първата ми настилка. Преминаването в академията Good to Great бе стъпка нагоре за мен. В резултат на това съм по-добър тенисист по много показатели. С началото на сезона на червени кортове прекарахме много часове на такава настилка. Просто работим здраво и се опитваме всеки ден да носи нещо положително.

- Нищо специално като плъзгане, повече диагонали, повече въртеливо движение в ударите?
- Не.

- Стандартните неща?
- Точно така.

- Ние задаваме въпроси от феновете към играчите. Този не е от мен, аз просто го предавам. Къде е вашето място в класацията за най-секси тенисистите в професионалната верига?
- Сериозно ли ме питате?

- Просто предадох въпроса и чакам вашия отговор.
- Каква класация трябва да направя?

- Класирайте себе си.
- Себе си?

- Къде е мястото ви в класацията за най-секси тенисисти?
- Защо не питате другите? Защо питате мен? Как бих могъл да се поставя извън първите трима? (Смее се.)

(Въпросите и отговорите са от пресконференцията в Париж, превод - "24 часа")

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини