Защо тенисът завладя Земята



31-01-2012 17:45 | Николай Драгиев

Jason Gay, The Wall Street Journal

В един от тези дни тенисът отново ще стане скучен. Ще има период на упадък. Великите играчи ще се откажат, ще са контузени, презадоволени, ще отворят лоши ресторанти, ще бръщолевят по тв предавания и ще си накупят лозя. Ще има нов, но не особено впечатляващ №1. Може би дори американец - да, истински американец, който ще влезе в топ 5. Финалите на Големия шлем ще минават в три скучни сета. Тенисът ще бъде в застой и ще стане скучен, безинтересен и без големи личности.

Този период обаче изглежда далеч. Мъжкият тенис може би е най-интригуващият спорт на планетата в момента. Няма друга игра със съсредоточено толкова майсторство на своя връх. Тенисът предлага не просто забавление, но и историческо величие. Всичко това не трябва да бъде пропускано. Стандартните суперлативи не издържат. Ще се случи ли някога да видим отново подобно съперничество? Симфония от брилянтност? Дяволски добри? Звучи евтино и неадекватно. Но точно това се случва в мъжкия тенис, който носи на своите зрители неподправена радост, оставяйки ги без дъх. Видяхме нагледен пример в неделния финал на Australian Open.

За да съм по-точен, когато казвам мъжки тенис, говоря за отношенията между трима играчи. Може би четири, ако бъдем великодушни да включим към тях Анди Мъри, който все още не е спечелил титла от Големия шлем. Той продължава да се стреми към този момент, от който сякаш го дели само още една врата. Безспорните трима най-добри играчи са световният номер 1 Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер. Те са си разпределили общо 31 турнира от Големия шлем, а на Джокович му липсва само още един от колекцията. Те са най-впечатляващото трио, което тенисът някога е притежавал, колкото и глупаво е да се правят такива генерални сравнения. Честно е да се каже, че Борг, МакЕнроу и Конърс (общо 26 Шлема помежду им), също са в тази орбита, заедно с техните огромни коси и къси панталонки.

Сега всичко е като в доброто старо време. В изминалата седмица се налагаше да ставаме рано, по тъмно, за да гледаме спектакъла. Такъв бе финалът, завършил с победа 5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5 на Джокович срещу Надал. Това бе мач, който ту ускоряваше темпото си, ту намаляваше интензивността си и отново. Продължи почти 6 часа, подобрявайки рекорда за най-дълъг финал в турнир от Големия шлем с 59 минути. Всичко свърши с Джокович, който разкъса своята тениска, отключвайки първичното в себе си подобно на един Фреди Меркюри.

Победата за Джокович беше втора поредна на Australian Open и трета в Големия шлем. Надал спечели три трофея през 2010, Федерер го стори три пъти преди това, а Сампрас веднъж. Над тях е само Род Лейвър, който взима съответно през 1962 и 1969 и четирите турнира в една година. В неделя Лейвър също присъства на централния корт, който вече носи името му.

Определян като едва ли не натрапник със съмнителна издръжливост, 24-годишният Джокович, вече е водещият фактор в този спорт. Той започна 2011 със серия от 41 поредни победи и вече е спечелил 4 от последните 5 турнира в Големия шлем. Може да решите, че доминацията на Джокович отнема от интригата в спорта, но това определено не е така. След няколко тежки загуби от Джокович, Надал показа че се приближава до нивото на големия си съперник. "През цялата 2011 не успях да играя по този начин," отчете Надал след срещата. На 30 години, Федерер сякаш стои в сянка на този сблъсък, но той все още е в състояние да победи и двамата. Той затрудни в 4 сета Надал в полуфиналите, а преди това победи Джокович на "Ролан Гарос" и пропусна точки за приключване на тяхната битка на US Open.

Сега увереният в силите си Джокович, предвид Олимпийските игри, е изправен пред възможността да направи "Златен" Шлем, подобно на Щефи Граф. Но най-тежкото препятствие за него предстои съвсем скоро, на "Ролан Гарос", където на червената настилка Надал е в своята любима територия.

При всички положения Джокович, Надал и Федерер са се загнездили дълбоко в нашето съзнание. Сякаш винаги изглежда, че има какво ново да ни предложат, но никога не можем да сме сигурни и това прави всичко да бъде толкова... изберете си коя да е дума. Към Париж.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини