Надал: Нямам нужда от психолог, Джокович не е в мислите ми



13-12-2011 14:00 | Станко Димов

Психическа устойчивост и страст в играта. Рафаел Надал смята, че това са били компонентите, които са липсвали от играта му през сезон 2011, и които се надява да възстанови в следващите седмици на подготовка за новата година.

„Очаквам с нетърпение момента, в който ще започна отново да печеля и да подобря представянето си в сравнение с последните няколко месеца, които определено не бяха позитивни за мен”, коментира Надал пред ДПА.

„През годината загубих малко от страстта си към играта,  малко от интензивността на моите удари, както и от силата в краката и ума ми. Най-важното нещо обаче бе умствената сила. Всички друго е в резултата не нея”.

За разлика от много от активните атлети, Рафаел Надал не чувства необходимост да използва услугите на психолог. „Никога не използвал техните услуги. Уважавам работата им, но не мисля, че те имат място в тениса”, категоричен е испанецът.

Годината беше странна за Рафа. Той игра цели 10 финала, от които загуби 7, в 6 от случаите от Новак Джокович. Нещо, което до момента никога не беше случвало.

Надал увери, че основната му цел за 2012-та няма да бъде „да си върне” на Джокович, или Олимпийското злато в Лондон, или пък първата позиция в ранглистата.

„Голямата ми задача ще бъде да продължа да се развивам, да израствам като човек. Това е най-важното за мен. Всичко друго е на заден план”, категоричен е световният №2.

Много любопитен бе коментарът на Надал, с който той отрече тезата на легендата Борис Бекер. Наскоро германецът бе заявил, че Надал е изиграл перфектно в тактическо отношение всичките си двубои преди финалите с Джокович. Срещу Ноле обаче Рафа търсел твърде много бекхенда на сърбина, който пък е сред най-стабилните компоненти от играта му.

„Много е лесно това да се каже от страни. Аз обаче не съм съгласен. Според мен в някои от двубоите бях близо да бия Джокович. В други случаи пък определено не показвах нивото от предишните срещи”, отговори Надал.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини