Григор Димитров: Трите ми цели през 2012-а са: титла, място в топ 30 и участие на Олимпиадата



05-12-2011 03:37 | Николай Драгиев

В разгара на подготовката си за сезон 2012 Григор Димитров даде специално интервю за Tennis24.bg, в което коментира най-интересните теми, свързани с него. Нещо повече - Гришо отговори на няколко въпроси и на фенове от Facebook страницата на сайта. Заради ограниченото си време Гришо не успя да обърне внимание на всички въпроси (най-вече на тези от Facebook), но обеща да го направи при първа възможност. За новата тенис година Димитров си пожела място в топ 30, първа титла и разбира се участие на Олимпийските игри в Лондон.

В България има много добри юноши и девойки, които поне до 13-14 годишна възраст не отстъпват на своите връстници зад граница. Кои са най-важните неща, които те трябва да следват, ако искат да прогресират до ниво топ 100, каквато е основната цел на повечето?
- Има много важни неща за изграждането на един млад тенисист. Според мен, най-важна е ежедневната работа, която той полага. Всеки, който иска да постигне големи успехи в тениса, трябва да положи много усилия и да работи здраво.

Считаш ли се за част от играчите, които могат да променят "статуквото"? През 20111-а в 22 от 23 турнира, когато дори един играч от топ 4 е играл, то той винаги е печелил състезанието. В тази връзка - кой може да наруши хегемонията на Федерер, Надал, Джокович и Мъри?
- Трудно е да се каже. Смятам, че съм част от тези млади играчи, които могат да променят статуквото.

През 2011-а изигра около 30 турнира. Спомена, че не си успял да подредиш максимално добре участията си и това е създало проблеми. Единствено не съвсем удачната програма ли е в основата на непостоянните резултати?
- Не бих казал, че това е основната причина. 2011-а година вече е в историята. В момента очаквам с нетърпение 2012-а.

С какъв стил иска да останеш разпознаваем за феновете и кое те прави по-различен от останалите млади таланти? (Раонич сервис, Томич нестандартни решения и тактика, Нишикори бързина)
- Смятам, че съм комплексен играч. Ето защо мога да играя добре на всички възможни настилки.

Какъв трябва да е профилът на твоя бъдещ треньор и въобще имаш ли нужда от постоянен наставник? Много от играчите работят със свои роднини или съветници, а други като Цонга се справят и сами?
- В момента не искам да коментирам този въпрос.

Ще играеш ли за Купа "Дейвис" и доволен ли си от работата на капитана Огнян Илиев и щаба?
- Да, разбира се, че ще играя. Не виждам причина да не бъда доволен от капитана. Огнян Илиев и щабът се справят добре.

Огнян Илиев сподели пред нас, че твоят мач с Цонга на Уимбълдън е бил решен от една точка, в която си играл ефектно вместо на сигурно. В тази връзка - трябва ли да търсиш на корта и ефектните изпълнения или сигурността идва на първо място?
- Не бих казал, че в конкретния случай съм играл ефектно. Просто в тези моменти ми идва отвътре да играя по този начин.

Какви са очакванията ти за Хопмън Къп. Колко пъти си играл на смесени двойки досега и дали с Цвети Пиронкова ще успееш да се сработиш за малкото време преди турнира? Смяташ ли да пробваш да играеш с Цвети на Олимпиадата или турнир от Големия шлем?
- Играл съм само веднъж на смесени двойки. Това стана тази година на "Ролан Гарос". Тогава партньорка ми беше Араван Резаи. С Цвети нямаме много време. Длъжни сме да се сработим и да се представим по най-добрия начин.

В първите 6 месеца от 2012-а: Кое предпочиташ - победа над Федерер/Надал/Джокович или първа титла ATP титла?
- Определено искам да спечеля първа ATP титла. Всичко останало ще си дойде с времето, включително и тези победи.

Способен ли е Федерер отново да бъде номер 1? И колко още титли от Големия шлем може да прибави в сметката си към сегашните 16?
- Определено смятам, че може. Той е уникален тенисист. Според мен той ще спечели още титли от Големия шлем. Най-малко две.

Ще задържи ли Новак Джокович нивото си през 2012 или ще остане чудо за една година?
- Не ми се вярва, че Джокович ще може да повтори отново това си представяне в друг сезон.

Колко ракети ще счупиш през 2012-а?
- Не знам! Ще видим.

Смяташ ли за удачно, в опит да бъдат интересни за зрителите, тенисистите да имитират своите колеги?

- Категорично не го одобрявам.

Коя е тенисистката, която най-много харесваш (като стил и игра)?
- Серина Уилямс.

Всеки тенисист има свои цели преди началото на нов сезон и те са свързани с това да прогресира колкото е възможно повече. Изброй трите си "най-скромни" цели за 2012.
- Искам да се класирам на Олимпийските игри в Лондон. Другото, към което ще се стремя, е да вляза в топ 30. Освен това да спечеля ATP турнир.


Въпроси от фенове:

Пени Станкова - Искам да попитам Григор Димитров, смята ли, че баща му е достатъчно подготвен за основен треньор, имайки в предвид колко трудно се играе в големия тенис. На среща му ще има много големи имена в треньорската професия. През 2012 г. желая на Григор Димитров много късмет, да е здрав и УСПЕХ!)
- Баща ми винаги е бил мой треньор и ще бъде мой треньор! И това ще бъде така, независимо дали някой друг ме придружава по турнирите. Той е единственият, който ме познава най-добре. Не искам да робувам на големите имена.

Евелина Станкова - Пише ви Евелина Николова. Голяма фенка съм и на талантливите млади българи, които ме карат да се гордея. В този случай с Григор Димитров. Въпросът ми към него е: След като приключи с кариерата си на тенисист, с какво иска да се занимава? Например да стане треньор или с някаква друга дейност?
- Не съм мислил затова. Мисля, че ми е малко рано да мисля за такова далечно бъдеще. Когато му дойде времето ще видим.

Стоян Никифоров
  - За любимите:
филми - The Notebook
музика - Хип-Хоп
актьори - Морган Фриймън
музиканти -  Лил Уейн

Благовест  Чопаков  -  Ако трябва да избираш между Федерер, Надал и Джокович, като фаворит за спечелване на Олимпийската титла в Лондон догодина, на кой би заложил?
- Всеки един от тях може да спечели. Аз бих заложил на Роджър Федерер.

Георги ГорановБих искал да попитам г-н Димитров на колко години е напуснал България, въобще как е протекла кариерата му след 10 годишна възраст, как е бил забелязан, какво става след това и какви са дългосрочните му цели. Друго нещо, което ми идва на ум е, ако не е тайна, може ли да сподели какво е усещането да си професионален тенисист и каква е съответно отговорността? По колко часа на ден тренира, прави ли специални упражнения и как се справя с настройката за различни турнири на различни континенти? Благодаря!
- На 14 години започнах постоянно да пътувам. Имах определени бази, които ползвах за подготовка в чужбина. В Париж официално съм от 2009-а година. Какво е усещането да си професионалист? Ами не знам как да Ви отговоря, то е нещо като сбъдната мечта, като нещо което правиш с огромно удоволствие.

Робърт Календеров - В мачовете с играчи от топ 10 се представи изключително добре, но загуби... мислиш че именно по-добрата психика на играчите им помогна да те победят и ти работиш ли върху твоята?
- Мисля, че нямам все още необходимия опит. Но мисля, че ще си дойде с времето.

Роси Маркова - Здравейте. Искам да попитам г-н Димитров , какви са основните му цели към които ще се стреми да постигне през 2012 г. Много се радвам ,че имаме български тенисист ,който да прославя името на страната ни и му пожелавам много успехи за напред, да няма контузии и да ни радва много нас, фенове на този страхотен спорт ! И в най-скоро време спечелване на титла от някой голям турнир при мъжете ! :)
- Основните ми цели са изкачване в ATP ранглистата и класиране за Олимпийските игри.

Веселин Атанасов
- Искам първо да го поздравя за успехите този сезон мисля че и според мен много добър сезон!!! Кой любимият му тенисист и кой е турнирът, който иска да спечели ??? ;)
- Роджър Федерер е любимият ми тенисист. Мечтая за титла от Уимбълдън.

Кристиан Цвятков - Здравейте! Бих искал да попитам г-н Димитров два въпроса.
1. Кой е най-неудобният ти съперник в тура?

- Когато играя моя тенис, не мисля че имам неудобни съперници.
2. Заедно с Цветана Пиронкова ще представите България на "Хопман къп". Смятате ли да участвате заедно на смесени двойки и на турнирите от Големия шлем като подготовка за евентуалното Ви участие на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година?
- По принцип да. Има обаче правила за участие на смесени двойки на тези турнири. Освен това всеки от нас има своя програма.

Благодаря на всички фенове, които ми зададоха въпроси и винаги ме подкрепят. Надявам се през 2012-а година да Ви радвам повече - Гришо.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини