Важно за състезатели, участващи в турнири на Tennis Europe



30-11-2011 03:36 | Николай Драгиев

Всеки един, който иска да участва в  Tennis Europe Junior Tour, трябва да притежава IPIN и  Tennis Europe Account. Препоръчва се те да не се изготвят непосредствено преди началото на турнира. Заплащането на таксата за IPIN, която е 30 долара, може  да се плати на място при записването за участие в първия турнир през годината.

Възрастови ограничения

Турнири до 16 години
В тях могат да участват състезатели, чиято възраст е в диапазона 13-16 години (отнася се за възрастта, която състезателят трябва да навърши през съответната година).

Турнири до 14 години

В тях могат да участват състезатели, чиято възраст е в диапазона 10*-14 години (отнася се за възрастта, която състезателят трябва да навърши през съответната година).
* Състезателят трябва да е навършил 10 години в деня или преди началото на
основната схема по единично.


Турнири до 12 години
В тях могат да участват състезатели, чиято възраст е в диапазона 10*-12 години (отнася се за възрастта, която състезателят трябва да навърши през съответната година).
* Състезателят трябва да е навършил 10 години в деня или преди началото на
основната схема по единично.


Забележка: Състезателите, които имат право да участват във възрастова група до 12 г., могат да играят в максимум 10 турнира извън своята страна до 12 и/или 14 години!

Специална позиция в турнира (Special Exempt- SE)

За тази позиция може да кандидатства всеки един състезател, който е попаднал в списъка за квалификацията на следващия турнир, ако в деня на нейното започване той играе мач по единично или по двойки в предходната седмица в:
- Турнир на ITF (навършил е 13 години);
- Турнир на ТЕ:
От същата или по-висока категория;
От същата или по-висока възрастова група.
- Отборно първенство на ITF или ТЕ.

Забележка
: Ако за местата, определени за SE, кандидатстват по-голям брой
състезатели (обикновено те са 2), то тези места се разпределят в зависимост от:
-  Класирането на играещите в мачове по единично
-  Класирането на играещите в мачове по двойки.

Забележка: Класирането на състезателите се определя въз основа на ранглистата, която е била валидна 7 дни преди понеделника на седмицата, в която започва основната схема на турнир

Freeze Deadline

Това е четвъртъкът – 14:00 GMT, четири дни преди седмицата, в която се провежда турнирът. След този срок не се извършват вече никакви промени в обявените списъци на участниците в основната схема , квалификацията и на тези извън нея (alternates), дори да има отказали се след това състезатели. Това означава, че ако след този срок вие сте в списъка на състезателите извън квалификацията (alternates), не сте задължени да участвате в турнира, ако в квалификацията се освободят места, както не е необходимо да изпращате и бланка за отказ. Информация за освободени места в основната схема или квалификацията след тази дата,  може да се получи само чрез личен контакт с организаторите на турнира.

Отказ от участие в турнир
Отказът от участие в даден турнир може да се извърши „онлайн”, като се използва страницата на ТЕ или като се изпрати по факс до ТЕ  официалната форма за отказ от турнир (withdrawal form).

Забележка: Откази, които са направени по телефона или чрез електронна поща, не се приемат!
Отказите, които са направени „онлайн” или чрез факс до вторник (14:00 GMT) – 13 дни преди седмицата на турнира, не водят до налагане на санкции!

Отказът, който е направен след този срок, се счита за „късен отказ” и води до налагане на определени санкции в зависимост от това кога е бил направен.

Забележка: Първите два късни отказа за календарната година не се наказват и не е необходимо да се прилага медицинска бележка!

Забележка: Отказът след “Freeze Deadline” трябва да се изпрати по факс и до
организаторите на турнира. Изпращането само до ТЕ не се зачита, ако организаторите също не са го получили!!!

Записване за турнир

Записването за турнир се извършва лично при главния съдия. Не се приемат
записвания по телефона с изключение на случаите, когато състезателят е изиграл своя последен мач в турнир от предходната седмица в деня, когато трябва да се запише за участие в следващия турнир или един ден преди това. В този случай той може да помоли главния съдия на турнира да го запише по телефона.

Забележка: Ако в схемата на турнира са предвидени едно или две места за  SE,  то намиращите се съответно на първо или второ място в  списъка на участниците в  квалификацията могат да се свържат по телефона с главния съдия до края на записването за квалификацията и да потвърдят своята готовност да заемат тези места и да бъдат включени в списъка на състезателите от основната схема. При евентуалното запълване на местата за SE,  те ще бъдат санкционирани като неявили се състезатели на турнира

Забележка: Състезателите, които не са включени в списъка на участниците в
квалификацията (alternates) и са пристигнали по собствено усмотрение на турнира, трябва да се регистрират при главния съдия. При попълване на свободни места в квалификацията ще се спазва следният приоритет:
- Състезатели, които са включени в списъка за „alternates” на ТЕ и са се
регистрирали при главния съдия, като се спазва посоченият в този списък ред;
-  Състезатели, които не са включени в горния списък, но имат класиране
-  Състезатели, които не са включени в горния списък и нямат класиране.

Изготвяне на ранглистите

При изготвяне на ранглистите на ТЕ се използват точките, които даден състезател е спечелил в отделните турнири, независимо от това в  коя възрастова група са те. На тази база се изготвят и двете отделни ранглисти – до 16 и до 14 години. За целта се взимат 6-те най-добри резултата, постигнати в турнири по единично, към които се добавят и точките от 2-та най-добри резултата, постигнати в турнирите по двойки, плюс точките, получени от участието в зимни и летни купи. Спечелени точки при участие в Мастърс се включват в тези 6 най-добри резултата за годината. Спечелените в даден турнир точки са валидни за 52 седмици.

Забележка: Играещите в турнирите до 14 години имат право да използват само 2-та най-добри резултата от турнирите по единично, които са постигнати в по-горната възрастова група. Точките от тези турнири са двойно повече, отколкото от турнири до 14 години (напр. финал в турнир първа категория до  14 г. носи 100 точки, финал в турнир първа категория до 16 г. носи 200 точки).

Подобна възможност имат и състезателите на 15 и 16  години, които участват в
турнири, провеждани от ITF, ATP или WTA. Спечелените в тези турнири точки важат за ранглистата на ТЕ до 16 години, като се удвояват при пренасянето им.

Забележка: Тенис Европа си запазва правото да извършва промени в стойността на тези преводни коефициенти.

Начални точки (Starting points)

Съгласно правилата на ITF състезателите, които участват в турнирите до 12 години, не могат да притежават класиране. За да се улесни тяхното преминаване в по-горната възрастова група, то в календарната година, в която състезателите навършват 12 години, те могат да събират точки (Starting points) от участието си в турнири до 12 и 14 години, в които те са достигнали до четвъртфинали,  полуфинали или финали по единично, както и до финали на двойки.

Така през тази последна за тях година за участие до 12 години, те ще могат да спечелят точки за някакво „начално класиране”, което ще могат да използват още при участието си на първия турнир през следващата календарна година. Това „начално класиране” се основава на 6-те най-добри резултата през годината, като само два от тях могат да бъдат от участието им в турнири до 14 години.

Състезатели, които навършват 12 години в съответната календарна година и имат право да участват в турнири до 12 години, не могат да фигурират в никакви ранглисти. Тяхното “начално класиране” влиза в сила в началото на следващата година, в която те ще навършат 13 години.

Временно отстраняване от участие в турнири:

Всеки един състезател, който е получил общо 10 „наказателни точки” (Suspension Points), ще бъде спрян от участие в турнири за срок от 4 седмици. Тези „наказателни точки” могат да бъдат получени поради късни откази, неявяване на турнири или нарушаване на Кодекса за поведение.

Късен отказ:

- от 13 до 7 дни преди понеделника на седмицата, в която започва
основната схема – 1 т.;
- от 7 дни до “Freeze Deadline” – 2 т.;
- от “Freeze Deadline” до записването за квалификацията – 3 т.;
-  от записването за квалификацията до началото на първия мач – 4.

Неявяване на турнир – 6 т.

Нарушаване на кодекса за поведение:
- Предупреждение – 1 т.;
- Предупреждение + наказателна точка – 2 т.;
- Предупреждение + нак.точка + наказателен гейм – 3 т.;
- Предупреждение + нак.точка + два наказателни гейма – 4 т.;
- Отстраняване от мач – 6 т.;
- Отстраняване от мач поради закъсняване повече от 15 минути – 4 т.


Любомир Бадински
Председател на Съдийската колегия към БФТ




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини