АТР и Феновете избраха Федерер за №1 на 2009 г. (видео)



18-02-2010 01:03 | Николай Драгиев

Лидерът в световната ранглиста Роджър Федерер пак обра годишните награди на АТР, този път за 2009 г. Той получи наградата за "Играч на годината" за пети път. Освен това бе отличен в още 2 категории - "Любим играч на феновете" и призът "Стефан Едберг" за спортсменство, които също е печелил доста пъти през годините.

"Много съм горд с това признание. 2009 година бе страхотна за мен. Отново съм №1, а в личния ми живот също всичко се развива чудесно. Ожених се и вече имам две дъщерички. Благодаря и на феновете, които за седма поредна година дават гласа си за мен", коментира Роджър.

 

В гласуването на феновете Федерер събра цели 52% и по този начин изпревари Рафаел Надал и Новак Джокович.

 

ATP Tour

 

Бяха раздадени и още няколко крайно интересни награди:

 

ATP Tour

"Най-добра двойка" - Боб и Майк Браян - САЩ. Уникалните близнаци доминират тотално в срещите по двойки за последните седем години. Те имат поне 5 титли в последните 8 сезона. Заедно са спечелили 57 титли и са само на 4 от рекордьорите Тод Удбридж и Марк Удфорд, които имат 61.

 

ATP Tour

"Приз за човечност на името на Артър Аш" - Маливей Уошингтън. Бившият финалист на Уимбълдън се е посветил на работата с деца, като е създал Академия, в която обучава 150 юноши. От 1994 г. той е помогнал на хиляди деца в неравностойно положение да се насочат към спорт.

 

ATP Tour

"Най - прогресиращ играч" - Джон Иснър (САЩ). Американецът стартира от №135 през 2008 г. и завърши с най-добро постижение от 35-о място за 2009 г. Той направи няколко страхотни турнира, а особено паметна е победата му над Анди Родик на US Open.

 

ATP Tour

"Новак на годината" - Орасио Себайос (Аржентина). 24-годишният аржентинецът се изкачи от 209-о място до топ 50.

 

ATP Tour

"Завръщане на годината" - Марко Чиудинели (Швейцария). Добрият приятел от детството на Федерер направи скок от 723 места. От 779-о място до 56-о този сезон.

 

ATP Tour

"Най-добър турнир от категорията Masters-1000" - Shanghai ATP Masters 1000 (Шанхай).

 

ATP Tour

"Най-добър турнир от категорията Masters-500" - Barclays Dubai Tennis Championships (Дубай).

 

ATP Tour

"Най-добър турнир от категорията Masters-250" - SkiStar Swedish Open (Бащад).

 

Фото: www.atpworldtour.com




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини