Иван Димов: Огнян Илиев трябва да поеме отговорност за загубите на националния отбор



09-11-2011 15:42 | Станко Димов

Сезон 2011 определено не беше най-добрият за Валентин Димов. Правилото, че „всичко е добре, когато свършва добре” обаче напълно важи за Вальо, който в края на годината се поздрави с титлата от Държавното първенство. В момента 22-годишният талант се възстановява от контузия и гледа с надежда към 2012-та година. От Tennis24.bg се срещнахме с бащата и треньор на състезателя – Иван Димов, който ни сподели какви са очакванията му за новата година. Иван, който е и преподавател в НСА говори и за темата „Купа Дейвис”, като разкри точно и ясно какви са причините за отказа на сина му да играе в отбора. Той е категоричен, че Огнян Илиев трябва да поеме отговорността за отпадането на България в трета група на Зона Европа. Ето какво ни каза още Иван Димов.

- Господин Димов, като баща и треньор на Вальо как оценявате сезон 2011 за него?
- За жалост определено не мога да кажа, че Вальо изкара най-добрия си сезон. Още по време на Държавното първенство през 2010-та се контузи, първоначално мислехме, че положението не е сериозно, но впоследствие нещата се промениха. Освен това в семейната ни среда в началото на годината загубихме близък човек, което също оказва малко или много влияние. Като цяло годината премина на приливи и отливи. Радостното е, че той записа много добри функционални резултати.

- Какви са очакванията Ви за новия сезон?
- Положението е просто – ако намерим добри спонсори, колкото и нескромно да звучи заявявам, че Валентин Димов може да влезе в Топ 200. Това е в случай, че наистина сме обезпечени финансово, за което се изискват между 80 и 100 хиляди лева на сезон. Готови сме да поемем половината сума от наша страна, но не можем да си позволим цялото финансиране. Ако не успеем да намерим сериозни спонсори, то може би място около 350 в ранглистата ще бъде основната ни цел.

- Няма как да не попитаме и за Купа „Дейвис”. Валентин Димов заяви, че се отказва от националния отбор, докато начело на тима е Огнян Илиев. Вие подкрепяте ли го?
- Разбира се! Това е най-нормалната реакция, която Вальо можеше да направи предвид отношението спрямо него. Твърдят, че в отбора нямало запазено място за никого – това е абсолютна лъжа. На последния лагер, на който беше Вальо, в контролните двубои победи всички. Въпреки това обаче не му бе гласувано да играе. Вниманието беше обърнато към други състезатели. При това забележете – имало е случаи, в които треньорите изобщо не са гледали въпросните контролни срещи.

- Твърдите, че в националния отбор отношението не е еднакво към всички, така ли?
- Категорично! Проблемът не е в това, че не гласуват доверие на Валентин Димов. Нямам нищо против, ако в същото време отборът ни записва победа след победа, което за жалост не е така. Знаете ли за какво лагер-сборове на националния отбор става въпрос? Пълна пародия! Абсолютно нищо не се прави. Огнян Илиев и хората около него нямат тема, нямат задача, нямат цел, не могат да сведат една тренировка за мач за Купа „Дейвис”. Не само това, но е имало и дни, в които треньорите изобщо не влизаха в залата.
   
В този момент се включва Валентин Димов: Единственият нормален лагер, който сме правили, беше преди мача с Монако, но тогава тренировките ни водеше Никола Манчев. В период на 2 седмици ни беше подготвил отлично, бяхме организирани, изобщо всичко беше на ниво. Нищо общо с методите на Огнян Илиев.

- Иван Димов продължава: Треньорите се оправдават, че ранглистата нямала значение. Това е поредната заблуда. За съжаление не сме Испания или Франция, където ако някой не може да играе можеш лесно да го замениш. Пак искам да подчертания – не ни разбирайте погрешно, нямаме нищо против момчетата от отбора, но имаме против треньорите и най-вече отношението им към нас. При тези треньори Вальо няма как да се върне. Но той не е единственият! Изгониха и Тото Грозданов. Категорично заявявам, че ние никога не сме имали финансови изисквания. Опасявам се, че безскрупулен и безморален човек като Огнян Илиев ще откаже от отбора и други играчи.

- Кой визирате?
- Димитър Кузманов. Виждам, че и той не заслужава поведението, което получава. Според мен е твърде вероятно скоро Мико също да хвърли кърпата.

- Кой според вас трябва да замени Огнян Илиев?
- Още на секундата мога да ви кажа няколко имена на треньори, които ще се справят далеч по-добре. Вземете например Орлин Станойчев, или пък Стефан Рангелов. Колкото и нескромно да звучи мисля, че и моята кандидатура за поста е актуална.

- Има ли желание Вальо Димов да се върне в отбора?
- Разбира се, че има желание. За него винаги е било въпрос на чест да играе за България. При тези треньори обаче това е невъзможно. Ако Огнян Илиев бъде заменен, тогава Вальо ще се върне с най-голямо желание.

- Какво е мнението Ви за работа на Българската федерация по тенис?
- Мисля, че Стефан Цветков раздвижи страшно много нещата. Намери спонсори в трудни времена.  А взимането на Националния тенис център е страхотен успех, страхотен! Знаете ли колко е важно когато един състезател се върне от турнир в чужбина да знае, че на другия ден има час и треньор, които го чакат на корта и има осигурено място да играе. Определено смятам, че този център е огромен успех. Ако бъде създадена и добра организация, то всичко ще е на мястото си.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини