Историческо: Силен турнир за 2012 ще се проведе на син клей



09-11-2011 09:00 | Николай Драгиев

През 2012-а светът на тениса ще види една промяна, която е малко очаквана в "традиционен" спорт като този. Очаква се на "Мастърс 1000" в Мадрид турнирът да се проведе на... син клей!

Дългогодишното желание на собственика на турнира - милиардерът Йон Цириак е на път най-после да получи зелена светлина. Това е станало на среща по време на US Open, на която са присъствали всички представители на играчите и ATP, които са дискутирали въпроса.

В същото време от WTA отдавна са изразили подкрепата си за подобно решение. От няколко години насам турнирът в Мадрид се провежда по схемата на тези от Големия шлем - смесено за мъже и жени.

Доскоро се считаше, че Рафаел Надал и Роджър Федерер са основните противници на тази идея. Двамата категорично са отказали да "тестват" новото покритие. През 2009-а година, когато чува за идеята, Федерер коментира: "Червеният клей е традиция. Не мисля, че трябва да се променя."

Какви са предимствата на синия клей? Основно за зрителите и най-вече тези пред телевизорите. Доказано е, че видимостта е много по-добра при син цвят на корта, особено при по-малък екран на приемника.

Така например в Америка всички турнири от US Open сериите задължително се играят на сини кортове, за да може зрителите да са в максимално добра позиция да гледат мачовете.

Очаква се през следващата седмица официално съобщение по темата. Любопитното е, че материалът за промяната излезе в испанския "Марка", но малко по-късно бе свален от сайта. За промяната е важно и мнението на бъдещия президент на ATP. За фаворит за този пост се счита бившият шампион от Уимбълдън Рихард Крайчек.

Турнирът в Мадрид Mutua Madrileña ще се проведе от 7-и май 2012-а година. Ако желанието на Цириак се сбъдне то този турнир ще бъде първият, който ще приеме състезание на син клей в историята.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини