Джокович трябва да се научи как да губи



07-11-2011 19:18 | Николай Драгиев

В сензационната за Новак Джокович 2011-а година той загуби до момента едва 4 мача. Три от тях дойдоха в ситуации, при които Джокович е "контузен".

Последният пример - срещу Кей Нишикори в Базел, когато отстъпи 6:2, 6:7, 0:6.

По време на първия сет Джокович имаше нужда от лекарска помощ заради проблем в рамото. Това не му попречи отново да пробие Нишикори и да поведе след 6:2.

Във втория сет всички видяхме, че Джокович понижи нивото си на игра и очевидно изпитваше проблеми. Той опита да компенсира това с голямо желание за игра.

В следващите няколко гейма обаче видяхме нещо, което рядко се случва тази година: той бе надигран. Нишикори показа невероятно придвижване по корта, страхотни удари и умело използване на грешките на съперника. Това му донесе успех със 7:4 точки в тайбрека.

В третия сет Джокович просто се предаде. Той изгуби интерес към мача. Да, рамото му бе наранено, но той нямаше проблеми с краката. Езикът на тялото му показваше неуважение към съперника.

Да се откажеш в тенис мач винаги е съпътствано с критики. Ако напуснеш корта, хората ще те критикуват. Ако продължиш да играеш без да влагаш всичко от себе си, също ще бъдеш оплют.

Поведението на Джокович не бе правилно спрямо фантастичния Нишикори. Сега не малко хора ще кажат за неговата победа: "Джокович бе контузен - вижте как той игра в третия сет". Това обаче би било нечестно, тъй като Нишикори надигра и надхитри във втория сет решения на всичко Джокович.

Всичко това вече сме го виждали. Всеки знае колко усмихнат и щастлив е Джокович, когато печели, но когато губи, езикът на тялото му показва неговото раздразнение. Удивително е колко често контузиите при него се появяват, когато ситуацията на корта не се развива по желания от него начин.

Джокович е изключително класен играч - най-добрият в света за момента. Малко повече скромност, когато има затруднения на корта, никак няма да му навреди.

Великият спортист не просто печели с класа, той трябва да може да губи с достойнство.


По материал на Eurosport.com.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини