Спонсори манипулирали в полза на Федерер и Надал?



20-10-2011 17:13 | Николай Драгиев

Международната тенис федерация (ITF) индиректно бе обвинена, че е оказвала влияние върху жребия на турнирите от Големия шлем в полза на Роджър Федерер и Рафаел Надал. Това е ставало най-вече под давлението на спонсорите и най-вече на NIKE.

Целта е била проста - Роджър Федерер и Рафаел Надал е трябвало да могат да се срещнат чак на финал в тези турнири. Това е бил най-успешният вариант за организаторите от комерсиална гледна точка.

В това се усъмни професорът по спортно право от Университета в Талин Катарина Пийетович. Тя поднесе своите данни по време организирана среща от  спортния университет в Кьолн. По време на това събиране бяха обсъждани различните проблеми с корупция в спорта.

Тя от своя страна не дава категорични доказателства за тезата си, но изтъква че има съмнителни резултати при анализа на данните от 2008-а година насам. В нейното изследване попадат Australian Open, US Open и Уимбълдън без да има данни за "Ролан Гарос".

"Корпорациите чудесно знаят как да продават своите продукти," обясни тя, представяйки своята презентация за "странната тенденция при жребия в турнирите от Големия шлем.

Пийетович обяснява, че на последните 12 турнири на твърди кортове и трева, които са предпочитаната настилка за Федерер, той винаги попада в една част от схемата с Новак Джокович. Швейцарецът има сериозен превес в общите срещи с Джокович.

В същото време Рафаел Надал неизменно е в част от схемата с Анди Мъри, срещу който също има изключително голям превес.

"Жребият в тези турнири се прави като се поставят съответно в горната и долната половина на основната схема първите двама в ранглистата. По същия начин на случаен принцип третият и четвъртия биват поставяни след това. Независимо от това, че играчите променят не малко пъти позициите си след 2008-а година, във всичките 12 изследвани случая, те неизменно са разпределени по вече споменатия начин.

"Шансът Джокович да не попадне в една част с Федерер е 50% и статистически погледнато подобно стечение на обстоятелствата не изглежда логично. Всичко това дава шанс Федерер и Надал, които са спонсорирани от NIKE да бъдат на финал. Това е финалът, който е най-желан от спонсорите," обосновава се професорът.

В един от слайдовете на нейната презентация тя дори споменава, че шансът подобно нещо да се случи в толкова кратък период от време е 1 на милион. Тя го определя като "невероятно статистическо съвпадение" в полза на организатори и спонсори.

Малко по-рано тази година в изследване на ESPN бяха отправени обвинения към организаторите на US Open, които определят жребия на базата на компютърна програма, успяват да осигурят значително по-лек жребий за фаворитите в турнира до финалните срещи.

"Първите двама в света получават по-лек жребий, отколкото изглежда статистически вероятно да се случи," разкриват от ESPN.

И все пак е необходимо да се отчете, че от 2008-а насам Федерер и Надал са успели да достигнат едновременно финал в Големия шлем едва два пъти.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини