Трите стъпки на Анди Мъри към успеха в Големия шлем



18-10-2011 12:37 | Станко Димов

Новак Джокович и Роджър Федерер са аут, Рафаел Надал е уморен и пълен е неувереност, всички тези факти направиха Анди Мъри много щастлив в последните седмици. Шотландецът получи своя шанс в азиатското турне и не го пропусна, взимайки три титли – ATP 250 в Банкок, ATP 500 в Токио и „Мастърс 1000” в Шанхай.


За Мъри тези победи имат много по-голямо значение от печеленето на точки и изпреварването на Роджър Федерер (който бавно, но сигурно започва да губи позиции) на третата позиция в ранглистата. Нещо повече – победите изпълниха Анди Мъри с увереност.


Винаги съм твърдял, че няма по-добра рецепта за успех от победите. Погледнете Новак Джокович и как той стана играча, който е в момента – той започна със серия от последователни победи, която в последствие се трансформира в непобедима форма. Получи се затворен кръг, който даде на Джокович невероятна сила.


Затова Анди напълно заслужава поздравленията ни за хеттрика от титли в Азия, дори и някои да поставят под въпрос качеството им. За да спечелиш три титли поред се изисква страхотна концентрация и в този случай няма значение кой е от другата страна на мрежата.


Този факт е много важен за новия №3 в света. Мъри винаги се е славел като тенисист, който в даден период от двубоя губи концентрация и влиза в лоша серия. Сега обаче той показа по възможно най-ясният начин, че е преодолял този недостатък.


Без съмнение тази победна серия ще зареди Мъри с още сила. Нещо повече – ефектът от азиатския му успех може да окаже влияние не само върху нивото му на игра, но и върху кариерата му оттук нататък.


Неговите технически качества винаги са били от нивото на Джокович, Надал и Федерер. Не така стояха нещата обаче с последователността и увереността. Именно в тази насока ще му помогнат трите титли. Мъри ще си тръгне от Азия по-уверен от всякога, по-спокоен и по-издръжлив психически. Това е реална крачка към първи успех в турнир от Големия шлем.


Патрик Муратоглу




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини