Мъри измести Федерер в ранглистата



16-10-2011 13:44 | Станко Димов

Анди Мъри ще измести Роджър Федерер от третата позиция в ранглистата на ATP в понеделник. Това стана възможно, след като британецът записа своеобразен хеттрик от титли в Азия, печелейки по безапелационен начин и турнира от „Мастърс 1000” сериите в Шанхай.

 

Преди това Мъри вдигна трофеите в Банкок и Токио. Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер ще напусне Топ 3 за първи път от 2003-та година насам.


На финала в Шанхай Мъри се наложи със 7:5, 6:4 над Давид Ферер, като по този начин защити отличието си от миналата година. С 15-ата си поредна победа пък шотландецът прибави пета титла за сезона, като по този показател изостава само от Новак Джокович (10 титли за 2011).
Анди Мъри започна фантастично днешния двубой и с ранен пробив излезе напред.

 

Третият в схемата Ферер обаче моментално „върна жеста” и отказа да се предаде без бой. И точно когато сетът вървеше към логичен тайбрек, при 5:5 испанецът показа момента загуба на концентрация и след нелепа двойна грешка допусна пробив, което се оказа напълно достатъчно за Мъри да затвори първата част.


По сходен начин се разви и вторият сет. Отново ранен пробив за Мъри и отново рибрейк от страна на Ферер. Въпреки сърцата ти игра, испанецът допусна втори брейк, който се оказа решителен за определянето на новия шампион в турнира.


Победата днес бе под №25 в последните 26 двубоя на британеца. Единствената му загуба в този период е от Рафаел Надал на полуфиналите на US Open.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини