Краят на ерата Федерер - Надал



25-12-2009 03:09 | Станко Димов

Питър Бодо е сред най-известните коментатори за тенис. Той има повече от 30 години опит, главно чрез сайта Tennis.com и своя блог.


Наскоро се видях с Йелена Янкович. Тя тренираше в Академията на Ник Болетиери, която за нея е втори дом. Съвсем откровено я питах как е видяла заключителния "Мастърс" в Лондон и ако може да го сравни с женския формат.

"Гледах го и много ми се искаше да видя как мъжете ще завършат годината. Ситуацията при тях беше същата като при жените: изглеждаха много уморени. И тази работа с регламента - да печелят хора, които преди това са губили, лудост е", обясни ми тя.

С други думи - странно е шампион да бъде човек, който печели във въртележката на този формат. Но всичко казано дотук бързо ще загуби значението си, тъй като предстои новата година и първият турнир от Големия шлем.

Все пак триумфът на Давиденко можем да го отдадем на издръжливостта му, решителността и желанието му да се доказва... в един доста чалнат турнир. Начинът, по който си тръгна Надал, задъхващият се Федерер, свършилият горивото Джокович - дори учудващият финалист Дел Потро, показва че 2010 година ще бъде преходна към един нов тенис свят.

Нека си представим как изглеждаха нещата преди 11 месеца. Всичко се изчерпваше с битката Федерер - Надал. Испанецът взе титлата в Австралия и това отвори няколко сюжетни линии, тъй като се очакваше да няма проблеми на Ролан Гарос. Всички почнаха да се чудят дали Федерер ще може да спре победния ход на Рафа и дали въобще ще си върне неговото "моджо", за да печели в края на годината.

Тези линии на разсъждение обаче въобще не се случиха. Федерер попълни колекцията си с титла в Париж, но след това допусна поражение в Ню Йорк от Дел Потро и това показа, че трансформацията, за която говоря, вече е необратима. Сезонът ясно показа, че повече не всичко ще се решава в битката Федерер - Надал.

Другата еретична мисъл бе, че щом Надал е далеч от формата си, то Федерер отново ще доминира като едно време. Тази идея обаче умря на US Open. Двамата велики шампиони вече се намират в свят, който е непознат за тях, тъй като младите звезди (Джокович, Дел Потро и Сьодерлинг), вечно опасните ветерани като Давиденко, са способни да им объркат плановете по всяко време.

Със сигурност годината бе посветена на тези неизвестности и няма изгледи, че следващата ще е различна. Не знаем как точно ще седят нещата през 2010 г., но съм абсолютно убеден, че за първи път от много предишни сезони, вече много по-малко неща ще зависят от сблъсъка Федерер - Надал.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини