Ноле се прицели в „Кариерен шлем”



13-09-2011 14:31 | Станко Димов

След като спечели четвъртата си титла от Големия шлем в понеделник вечер, световният №1 Новак Джокович се доближи много близо до т.нар. „Кариерен шлем”, за който му липсва само триумф на „Ролан Гарос”. До момента сърбинът има две титли от Australian Open (2008, 2011), взе Уимбълдън преди 10 седмици, а в понеделник вдигна трети трофей от Шлема в рамките на една година – постижение, с което могат да се похвалят едва само още 5 човека в историята.


„Разбира се, че това е моята година. Показах най-добрия си тенис в турнирите от Големия шлем, което прави неописуемо щастлив. Наистина ще трябва да се подготвя много сериозно през следващия сезон, дори за да повторя на половина успехите си от този.

 

В този момент наистина ми е много трудно да намери думи, с които да опиша какво чувствам в момента. Все още обаче мисля, че има какво да доказвам в света на тениса”, коментира Джокович, който загуби на полуфинал на „Ролан Гарос” от Роджър Федерер, което бе една от двете му поражения за годината. 


„Все още съм жаден за успехи от Големия шлем. Това е любовта към спорта, която ме кара да продължавам напред. Докато имам стръв за победи и за титли ще остана на корта и ще се боря за още титли. Ще бъде невероятно, ако успя да спечеля и „Ролан Гарос”, за да запълня колекцията си в Шлема”.


2011 определено е годината на Новак Джокович. Сърбинът до момента има на сметката си само 2 загуби, при 20 победи над играчи от Топ 10.


„Разбира се, че имах различна нагласа в полуфиналите и финалите от Големия шлем, особено когато се изправях срещу Рафа и Роджър. В предишните години това не се случваше. Тогава в повечето случаи изчаквах момента, в който те ще започнат да грешат и евентуално тогава да наложа волята си, но това така и не се случваше. Сега промених някои неща в нагласата си, а триумфът на US Open определено е един от най-големите успехи в кариерата ми”, коментира Джокович.


Ключов за сърбина бе полуфиналният двубой срещу Роджър Федерер, в който трябваше да спасява два поредни мачбола, при това на сервис на швейцареца.


„Страхотно е когато победиш някой от двамата. Това не е никак лесно и ти отнема много енергия, особено ако играеш срещу Рафа. Вижте какво се случи на финала. Изоставаше с два сета и 5:6, но въпреки това не се предаде и се върна в мача. Повярвайте ми, никак не ми бе приятно да загубя третия сет. Точно заради такива моменти Надал е много голям шампион”, коментира Джокович.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини