Саманта Стосър спечели US Open 2011



12-09-2011 01:05 | Николай Драгиев

Австралийката Саманта Стосър спечели US Open 2011. Във финалната среща тя изненадващо победи с 6:2, 6:3 Серина Уилямс за малко повече от час игра. Това е първа титла за Стосър в турнир от Големия шлем и общо трета в кариерата й.

По този начин Уилямс не просто пропусна шанса да спечели 14-а титла в Големия шлем, но и се размина с най-големия чек в историята на тениса - 2,8 млн. долара, тъй като тя трябваше да получи бонус за спечелването на US Open сериите.

Мачът ще се запомни и с поредния грозен скандал, направен от Уилямс на корта. Тя обвини несправедливо съдията на стола Ева Асдераки за решение, след което й дръпна налудничава тирада. За поведението си Уилямс би трябвало да бъде наказана от WTA.

В самата среща Стосър сервира по прекрасен начин и нито за момент не остави шанс на по-опитната Уилямс. Стосър се възползва прекрасно от своите най-силни оръжия - сервисът и форхендът.

Стосър направи повече печеливши удари, по-малко непредизвикани грешки и като цяло бе много по-стабилна от нервната Серина. Австралийката най-после показа, че притежава шампионски дух и зарадва своя треньор Дейвид Тейлър, който от години твърдеше, че тя има потенциала за нещо голямо в световния тенис.

Сам Стосър е и бивша номер 1 при двойките, преди да се концентрира в играта на сингъл. През 2005-а година тя и партньорката й Лиса Реймънд спечелиха US Open.

С успеха на Стосър през 2011-а в турнирите от Големия шлем има четири различни шампионки. Освен Ким Клайстерс, останалите три състезателки за първи път взеха трофей от такъв ранг.

"Не знам какво да кажа, винаги съм мечтала да спечеля US Open. Имах невероятен ден. Искам да поздравя Серина, тя направи много за нашия спорт," заяви 27-годишната Стосър.

"Сам бе невероятна, тя заслужи да спечели. Преди 6 месеца бях в болница и не съм мечтала да бъда тук," заяви от своя страна Уилямс, която се направи че скандал не е имало и не спираше да се усмихва все едно е спечелила турнира.

ВИЖТЕ СНИМКИ!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини