Надал: Рано е да говорим за финал с Джокович



28-08-2011 14:33 | Станко Димов

Рафаел Надал е играчът, който ще трябва да защитава титлата си от US Open. Миналата година в Ню Йорк испанецът спечели първия си трофей от Голямата ябълка, с който направи т.нар. „Кариерен шлем”, събирайки титлите от 4-те големи турнира.


12 месеца по-късно положението в световния тенис е доста по-различно. Рафа не е №1 в света и най-важното – далеч няма надмощието над останалите, което демонстрираше миналия сезон.

Сега всички погледи са насочени към Новак Джокович, който прави един от най-силните сезони в историята на играта, записвайки едва 2 загуби за първите 8 месеца от турнира.

Ето какво сподели Рафа на пресконференцията си преди турнира.

ЗА US OPEN  2011
"Емоциите определено са различни. Все пак аз идвам в турнира като шампион, досега не ми се беше случвало. Определено емоциите са по-високи. Триумфът в Ню Йорк бе много специален за мен. Това бе единственият турнир от Големия шлем, който не бях печелил. Беше страхотен момент, един от най-добрите за кариерата ми. Това прави завръщането ми тук малко по-специално. Не мисля, че напрежението сега е в повече. Аз продължавам да правя същото – старая се да играе добре и да се класирам за втората седмица, за финалните кръгове."

ЗА НОВАК ДЖОКОВИЧ:
„Джокович не се появи в световния тенис тази година. Той е тук отдавна, не от вчера играе толкова силно, напротив. Години подред беше №1, което не е никак лесно. Имаше и титла от Големия шлем, много добри тенисисти се оттеглят от играта без да са спечелили такъв турнир. Дали ме е изненадал неговият сезон? Разбира се, едва ли много са очаквали до момента да има само 2 загуби. Той прави фантастична година, много силна. Не съм изненадан обаче, че е №1 в света. За мен той е добър играч не само през последните месеци, а много преди това”, коментира Надал на пресконференцията си преди турнира.
Определено не мисля за мач с Джокович. Нелепо е да мисля за него от сега. Двамата можем да се срещнем на финал, а за да стигна до финал трябва да извървя дълъг път. Впрочем, същото важи и за него."

ЗА АВТОБИОГРАФИЧНАТА СИ КНИГА:
"Радвам се, че работих с Джон Карлин, двамата се разбираме отлично. Той говори испански, което направи комуникацията ни много по-лесна. Беше по-лесно да му обясня за емоционалните моменти, за спомените, за части от детството ми. Определено се радвам от това, което направихме. Надявам се, че книгата ще се хареса на хората. За някои може би е странно да издам автобиография на 25 години. Но аз съм натрупал много опит, който се радвам че споделих. Не знам, дали след време няма да направя втора биографична книга, но определено съм щастлив от първата."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини